ExamLast DateApply Now
NMAT03 Oct 2017Click Here
SNAP24 Nov 2017Click Here
XAT30 Nov 2017Click Here

AIIMS MBBS 2008 Previous Year Question Papers with Answers

ANATOMY

1.IN A SUBCLAVIAN ARTERY BLOCK AT THE OUTER BORDER OF FIRST RIB ALL OF THE FOLLOWING VESSELS HELP IN MAINTAINING THE CIRCULATION TO UPPER LIMP EXCEPT?
A. THYROCERVICAL TRUNK
B. SUPRASCAPULAR A
C. SUB SCAPULAR A
D. SUPERIOR THORACIC A.
ANS-

2.FASCIA AROUND NERVE BUNDLE OF BRACHIAL PLEXUS IS DERIVED FROM?
A.PREVERTEBRAL FASCIA
B. CLAVIPECTORAL FASCIA
C. DEEP CERVICAL FASCIA
D. PECTORAL FASCIA.
ANS-A

3.BUCCINATOR MUSCLE IS PIERCED BY ALL EXCEPT?
A. BUCCAL BR OF FACIAL N.
B. MUCUS GLAND OF BUCCOPHARYNGEAL FASCIA.
C. PAROTID DUCT
D. BUCCAL BR OF MANDIBULAR N.
ANS-B

4.WHICH OF THE FOLLOWING BRAINSTEM NUCLEI IS NOT DERIVED FROM ALAR PLATE?
A. HYPOGLOSSAL NUCLEI
B. INFERIOR OLIVARY NUCLEUS
C. DENTATE NUCLEUS
D. SUBSTANTIS NIGRA
ANS-D

5. WHICH IS NOT A PERMANENT MUCOSAL FOLD?
A. GASTRIC RUGAE
B. SPIRAL VALVE
C. TRANSVERSE RECTAL FOLD
D. PLICA SEMILUNARIS
ANS-D

6.NOT A BOUNDARY OF TRIANGLE OF AUSCULTATION?
A. SCAPULA
B. TRAPEZIUS
C. LATISSIMUS DORSI
D. SERRATUS ANTERIOR
ANS-D

7.SPLEEN PROJECTS INTO THE FOLLOWING SPACE OF PERITONEAL CAVITY?
A. GREATER SAC
B. PARACOLIC GUTTER
C. LEFT SUBHEPATIC SPACE
D. INFRACOLIC COMPARTMENT
ANS-A

8. STERNOCLEIDOMASTOID IS NOT SUPPLIED BY?
A. SUPERIOR THYROID A.
B.THYROCERVICAL TRUNK
C. OCCIPITAL A
D. POST AURICULAR A
ANS-B

9.WHICH OF THE FOLLOWING IS THE TERMINAL GROUP OF LYMPH NODE IN COELIAC AXIS?
A. PREAORTIC
B. LATERAL SACRAL
C. PARA COLIC
D. INTERMEDIATE GP.
ANS-A

PHYSIOLOGY

10.NITROGEN NARCOSIS IS CAUSED DUE TO?
A. INCREASED SUSCEPTIBILITY OF NEURONS FOR NITROGEN
B. NITROGEN INHIBITS DISMUTASE ENZYME
C. DECREASE IN OXYGEN FREE RADICALS
D. INCREASED PRODUCTION OF NITROUS OXIDE
ANS-A

11. CSF PRESSURE DEPENDS PRIMARILY UPON?
A.RATE OF FORMATION FROM CHOROID PLEXUS
A. RATE OF ABSORPTION
C. CEREBRAL BLOOD FLOW
D. BLOOD PRESSURE
ANS-B

12.ALL ARE NON FUNCTIONAL PLASMA ENZYMES EXCEPT?
A. LIPOPROTEIN LIPASE
B. HORMONE SENSITIVE LIPASE
C. ALKALINE PHOSPHATASE
D. PROSTATE SPECIFIC PHOSPHATASE
ANS-A

13.MAXIMUM POST PRANDIAL MOTILITY IS SEEN IN?
A. ASCENDING COLON
B. DESCENDING COLON
C. SIGMOID COLON
D. TRANSEVERSE COLON
ANS-C

14. VAGAL STIMULATION OF HEART CAUSES?
A. INCREASED HR
B. . INCREASED RR INTERVAL
C. . INCREASED CARDIAC OUTPUT
D. . INCREASED FORCE OF CONTRACTION
ANS-B

15. TRUE ABOUT WEBER FESCHNER LAW?
A. GRADATIONS OF STIMULUS STRENGTH ARE DISCRIMINATED
APPROXIMATELY IN PROPORTION TO
THE LOGARITHM OF THE STIMULUS STRENGTH
B.
C.
D.
ANS?

16.CELLS PRESENT IN CEREBRAL CORTEX ARE ALL EXCEPT?
A. BIPOLAR CELLS
B. PURKINJE CELLS
D. GOLGI CELLS
D. GRANULE CELLS
ANS-A

17. WHICH DOES NOT LIES IN MEDULLA?
A. COLLECTING DUCT
B. JG APPARATUS
C. VASA RECTA
D. LOOP OF HENLE
ANS-B

18.MINERALOCORTICOID RECEPTORS ARE PRESENT IN ALL EXCEPT?
A. LIVER
B. GLOMERULAR TUBULES
C. COLON
D. HIPPOCAMPUS
ANS-A

19. WHICH IS TRUE?
A. CLEARANCE OF A SUBSTANCE IS GREATER THAN GFR IF TUBULAR SECRETION OCCOURS
B. CLEARANCE OF A SUBS IS ALWAYS INCREASED IF THERE IS TUBULAR SECRETION
C. DESCENDING LOH HAS HYPOTONIC URINE
D. DESCENDING LOH IS PERMEABLE TO SOLUTES
ANS-A

20. MEAN CIRCULATING FILLING PRESSURE IS?
A. DIFFERENCE BETWEEN CENTRAL VENOUS PRESSURE AND CENTRAL ARTERIAL PRESSURE
B. MEAN ATRIAL PRESSURE
C. ARTERIALPRESSURE TAKEN JUST AT THE POINT WHEN HEART STOPS BEATING
D. DIFFERENCE BETWEEN SYSTEMIC AND PULMONARY ARTERIAL PRESSURE
ANS-C

21.WHICH IS TRUE ABOUT PRESYNAPTIC INHIBITION?
A. OCCOURS DUE TO HYPERPOLARISATION OF PRESYNAPTIC MEMBRANE
B. OCCOURS DUE TO INHIBITION OF RELEASE OF NEUROTRANSMITTER FROM PRESYNAPTIC TERMINAL
C. PRODUCES ACTION POTENTIAL
D.
ANS-B

22.CIRCADIAN RHYTHM IS CONTROLLED BY?
A. SUPRACHIASMATIC NUCLEUS
B. MEDIAN EMINENCE
C. PARAMEDIAN NU
D. SUPRAOPTIC NUCLEI
ANS-A

BIOCHEMISTRY

23.DNA WITHOUT INTRONS IS?
A. B DNA
B. Z DNA
C.NUCLEAR DNA
D. MITOCHONDRIAL DNA
ANS-D

24.ALL ARE TRUE ABOUT GLUTATHIONE EXCEPT?
A. CONVERTS HEMOGLOBIN TO METHEMOGLOBIN
B. DECREASES FREE RADICALS
C. HELPS IN CONJUGATION REACTION
D. CO FACTOR OF VARIOUS ENZYMES
ANS-A

25. RIBOSOME HAS FOLLOWIN ENZYMATIC ACTIVITY?
A. PEPTIDYL TRANSFERASE
B. AMINO ACYL T RNA SYNTHETASE
C. PEPTIDASE
D.
ANS-A

26.WHICH ENZYME IS RESPONSIBLE FOR CARBOXYLATION REACTION?
A. BIOTIN
B.
C.
D. THIAMINE PYROPHOSPHATE
ANS-A

28. GLOWING OF FIREFLY IS DUE TO?
A. ATP
B. NADH
C. GTP
D. PHOSPHO CREATININE
ANS-A

29.IN CARBOXYLATION OF CLOTTING FACTORS BY VIT K WHICH AMINO ACID IS CARBOXYLATED?
A.ASPARTATE
B. GLUTAMATE
C. HISTAMINE
D. HISTIDINE
ANS-B

30.SYNTHESIS OF A IMMUNOGLOBULIN IN MEMBRANE BOUND OR INDEPENDENT FORM IS DETERMINED BY?
A. ONE TURN TWO TURN JOINING RULE
B. ALLELIC EXCLUSION
C. CLASS SWITCHING
D. DIFFERENTIAL RNA PROCESSING
ANS-

31.PHOSPHORLASE B IS INHIBITED BY?
A. ATP
B. AMP
C. GLUCOSE
D. CALCIUM
ANS-C

32. IN METABOLISM OF XENOBIOTICS ALL OF THE FOLLOWIN REACTIONS OCCOUR IN PHASE ONE EXCEPT?
A. CONJUGATION
B. REDUCTION
C. HYDROLYSIS
D.OXIDATION
ANS-A

33. WHICH IS NOT A SECOND MESSENGER?
A. AMP
B. GUANYL CYCLASE
C. DAG
D. IP3
ANS-B

34.STRUCTURE OF PROTEINS CAN BE DETERMINED BY ALL EXCEPT?
A. MASS SPECTROMETRY
B. NMR SPECTROMETRY
C. HPLC
ANS- C

35. FUNCTIONS OF THIAMINE?
A. CO ENZYME OF PYRUVATE DEHYDROGENASE AND ALPHA KETO DEHYDROGENASE
B. CO ENZYME OF TRANS KETOLASE
C.
D.
ANS-A

36.REPLACIN ALANINE BY WHICH AMINO ACID WILL INCREASE THE ABSORBANCE OF PROTEINS AT 280NM?
A. LEUCINE
B.TRYPTOPHAN
C. PROLINE
D. ARGININE
ANS-B

PHARMACOLOGY

37.THALIDOMIDE IS NOT USED IN?
A. HIV RELATED NEUROPATHY
B. ERYTHEMA NODOSUM LEPROSUM
C. APHTHOUS ULCER
D. BECHETS DS
ANS-A

38. DRUGS USED FOR DETRUSOR INSTABILITY ARE ALL EXCEPT?
A. FLAVOXATE
B. SOLIFENACIN
C. DULOXETINE
D.TIAPERETIDE
ANS-C

39.WHICH IS NOT AN ALKYLATING AGENT?
A.CYCLOPHOSPHAMIDE
B. BUSULPHAN
C.5FU
D.MELPHALAN
ANS-C

40.IFOSFAMIDE BELONGS TO WHICH CLASS?
A. ALKYLATING AGENT
B. ANTI METABOLITE
C. TAXANES
D. ANTIBIOTICS
ANS-A

41.DOC FOR REFRACTORY HISTIOCYTOSIS?
A. CLADARABINE
B. FLUDARABINE
C. CYTOSINE ARABINOSIDE
D.HIGH DOSE METHOTREXATE
ANS=-D

42.TNF ALPHA INHIBITORS ARE CONTRAINDICATED IN?
A. SLE
B. SERONEGATIVE SPONDYLOARTHRITIS
C. PSORIATIC ARTHRITIS
D. RHEUMATOID ARTHRITIS
ANS-A

43. TRUE ABOUT ALPHA SUBUNIT OF G PROTEIN?
A. HAS GTPASE ACTIVITY
B.
C.
D.

44.HERCEPTIN?
TYROSINE KINASE

45.TRUE ABOUT ACARBOSE ARE A/E?
A. CONTROLS BOTH PRE AND POST PRANDIAL HYPERGLYCEMIA
B. IT DECREASES FIBRINOGEN LEVEL
C. ITS AN ALPHA GLUCOSIDASE INHIBITOR
D.IT DELAYS PROGRESSION OF DIABETES
ANS-A

46.A FEMALE HAS HYPOPIGMENTED LEISON ON CENTRE OF FOREHEAD.DRUG RESPONSIBLE IS?
A. HYDROQUINONE
B. ETHER METABOLITE OF HYDROQUINONE
C. PARA TETRA BUTYL CATECHOL
D. PARA TETRA BUTYL PHENOL
ANS-D

47.DOSE OF WHICH CEPHALOSPORIN IS NOT REDUCED IN RENAL INSUFFICIENCY?
A. CEFIXIME
B. CEFOPERAZONE
C. CEFIPIME
ANS-B

48. TRUE ABOUT ACE INHIBITORS?
A. HALF LIFE OF ENLAPRIL IS MORE THAN LISINOPRIL
B. INHIBIT CONVERSION OF ANGIOTENSINOGEN TO ANGIOTENSIN I
C. FIRST DOSE HYPOTENSION IS NOT SEEN IF PREVIOUS TREATMENT WITH DIURETICS IS STOPPED

49.WHICH OF THE FOLLOWING DOES NOT CONTRIBUTE TO DIGOXIN TOXICITY?
A. HYPERKALEMIA
B. HYPERCALCEMIA
C. RENAL FAILURE
D. HYPOMAGNESEMIA
ANS-A

50.WHICH DRUG USED INTREATMENT OF OSTEOPOROSIS CAUSES BOTH BONE FORMATION AND DECREASED BONE RESORPTION?
A.BISPHOSPHONATE
B STRONTIUN RANOXALATE
C. TERAPEPTIDE
D. CALCITONIN
ANS-B

51.WHICH OF THE FOLLOWING DRUGS CAN BE USED IN RENAL FAILURE?
A.LORAZEPAM
B.METRONIDAZOLE
C.THEOPHYLLNE
D. ACETAMINOPHEN
ANS-

52.A GIRL ON SULPHONAMIDES DEVELOPED ABDOMINAL PAIN AND PRESENTED TO EMERGENCY WITH SEIZURE.WHAT IS THE PROBABLE CAUSE?
A. ACUTE INTERMITTENT PORPHYRIA
B. CONGENITAL ERYTHROPOIETIC PORPHYRIA
C. INF MONONCLEOSIS
D. KAWASAKIS DS
ANS-A

PATHOLOGY

53.MHC IS LOCCATED ON WHICH CHROMOSOME?
A. 10
B. 6
C.X
D. 13
ANS-B

54.BRCA 1 IS LOCATED ON CHROMOSOME?
A. 13
B. 11
C. 17
D. 22
ANS-C

55. GENE FOR FOLATE CARRIER PROTEIN IS LOCATED ON CHROMOSOME?
A. 5
B. X
C. 21
D. 9
ANS-C

56.ALL ARE TRUE ABOUT THROMBOTIC THROMBOCYTOPENIC PURPURA EXCEPT?
A. MICROANGIOPATHIC HEMOLYTIC ANEMIA
B. THROMBOCYTOPENIA
C. NORMAL COMPLEMENT LEVEL
D. THROMBOSIS
ANS-C

57.ESSENTIAL FOR TUMOUR METASTASIS IS?
A. ANGIOGENESIS
B.TUMOROGENESIS
C. APOPTOSIS
D. INHIBITION OF TYROSINE KINASE ACTIVITY
ANS-A

58. COMMON COMPLEMENT COMPONENT FOR BOTH PATHWAYS IS?
A. C3
B. C5
C. C1Q
D. C8
ANS-A

59.ENZME RESPONSIBLE FOR RESPIRATORY BURST IS?
A. OXIDASE
B. DEHYDROGENASE
C. PEROXIDASE
D.CATALASE
ANS-A

60.MOST POTENT STIMULATOR OF NAÏVE T CELL IS?
A. MATURE DENDRITIC CELL
B. FOLLICULAR DENDRITIC CELL
C. MACROPHAGE
D. B CELL
ANS-A

61.NITROBLUE TETRAZOLIUM TEST IS USED FOR?
A. PHAGOCYTES
B. COMPLEMENT
C. T CELL
D. B CELL
ANS-A

62.HYPERSENSITIVITY VASCULITIS IS SEEN IN?
A. POST CAPILLARY VENULES
B. ARTERIOLES
C. VEINS
D. CAPILLARIES
ANS-A

MICROBIOLOGY

63. BIOSAFTEY PRECAUTION GRADE III IS PRACTICED IN ALL EXCEPT?
A. HUMAN INFLUENZA VIRUS
B. ST LOUIS ENCEPHALITIS VIRUS
C. COXIELLA BURNETTI
D. MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS
ANS-A

64.MOST COMMON SPECIES OF PSEUDOMONAS CAUSING INTRAVENOUS CATHRTER RELATED INFECTIONS?
A. P. CEPACIA
B. P.AREUGINOSA
C. P.MALTIPHILA
D. P.MALLEI
ANS-B

65.LAB DIGANOSIS TO CONFIRM FOR DENGUE IS?
A. IGM ELISA
B. CFT
C. TISSUE CULTURE
D. ELECTRON MICROSCOPY
ANS-C

66. A GARDENER HAS MULTIPLE VESICLES ON HAND AND MULTIPLE ERUPTION S ALONG THE LYMPHATICS. MOST COMMON FUNGUS RESPONSIBLE IS?
A. SPOROTHRIX SHENKII
B. CLADOSPORIUM
C. HISTOPLASMA
D. CANDIDA
ANS-A

67. WHICH IS NOT A RNA VIRUS?
A. EBOLA
B. SIMIAN 40
C. RABIES
D. VESICULAR STOMATITIS VIRUS
ANS-B

68.TRUE ABOUT PRION IS?
A. ARE VIRUS CODED
B. CAUSE MISFOLDING OF PROTEINS
C. CLEAVE PROTEIN
D. DEFECT IN FOLDING OF PROTEINS

69. AL ARE TRUE ABOUT BACTERIOPHAGE EXCEPT?
A. HELPS IN TRANSDUCTION OF BACTERIA
B. IMPARTS TOXIGENICITY TO BACTERIA
C. CAN TRANSPER CHROMOSOMAL GENE
ANS-B

70.A GIRL FROM SHIMLA PRESENTED TO OPD WITH FEVER MALAISE AND AXILLARY AND INGUINAL LYMPHADENOPATHY.CULTURE SHOWS STALACTITE GROWTH.CAUSATIVE ORGANISM IS?
A.YERSINIA PESTIS
B. FRANCISELLA
C. PSEUDOMONAS
ANS-A

71.TRUE ABOUT CARBOHYDRATE ANTIGEN ARE ALL EXCEPT?
A. HAS LOW IMMUNOGENICITY
B. MEMORY RESPONSE SEEN
C. CAUSES POLYCLONAL B CELL STIMULATION
D. DOES NOT STIMULATE T CELL
ANS-B

72.MECHANISM OF ACTION OF PERTUSIS TOXIN IS ALL EXCEPT:
A. ADP RIBOSYLATION
B.
C.
D. ACTS THROUGH G ALPHA SUBUNIT

73.WHICH OF THE FOLLOWING IS TRUE ABOUT ISOTYPIC VARIATION?
A. SUBTLE AMINO ACID CHANGES DUE TO ALLELIC DIFFERENCES
B. CHANGES IN AA HEAVY AND LIGHT CHAIN IN VARIABLE REGION
C. CHANGES IN HEAVY N LIGHT CHAIN IN CONSTANT REGION RESPONSIBLE FOR CLASS AND SUBTYPE
D. THESE ARE AREAS IN ANTIGEN THAT BIND SPECIFICALLY TO ANTIBODY
ANS-C

74.TRUE ABOUT HYBRIDOMA TECHNIQUE ARE A/E?
A. NARMAL ACTIVATED B CELLSMYELOMA CELLS
B. MYELOMA CELLS SELECTIVE MUTATION IN SALVAGE PATHWAY, VIGOROUS PROLIFERATION IN HAT MEDIUM
C. THYMIDINE KINASE AND HGPRT CATALYSE HE SALVAGE PATHWAY
D. AMINOPTERIN A FOLIC ANTAGONIST, INHIBITS DE NOVO NUCLEOTIDE SYNTHESIS
ANS-B

FORENSIC MEDICINE

75. WHAT IS FALLANGA?
A. BEATING ON SOLES WITH BLUNT OBJECT
B.
C.
D.
ANS-A

76.HYDROCUTION REFERS TO?
A. DROWNING IN COLD WATER
B. ELECTROCUTION IN WATER
C. POST MORTEM IMMERSION
D. IMMERSION IN BOILING WATER
ANS-A

77.NOT A CONSTITUENT OF EMBALMING FLUID?
A. PHENOL
B. ETHANAOL
C.FORMALIN
D. GLYCERINE
ANS-B

78. THANATOLOGY IS STUDY OF?
A. DEATH
ANS-A

79.A MAN WORKING AS A PEST KILLER COMES TO OPD WITH PAIN ABDOMEN AND GARLIC ODOUR IN BREATH WITH TRANSVERSE LINES ON NAILS.POSONING IS DUE TO?
A. LEAD
B,ARSENIC
C.MERCURY
D. CADMIUM
ANS-B

PSM

80.KAPLAN MEIER METHOD IS USED FOR?
A . SURVIVAL
B. PREVALANCE
C. INCIDENCE
D. FREQUENCY
ANS-A

81.INCIDENCE CAN BE CALCULATED BY?
A. CASE CONTROL STUDY
B. CROSS SECTIONAL STUDY
C. PROSPECTIVE STUDY
D. RETROSPECTIVE STUDY
ANS-C

82.ALL ARE TRUE ABOUT CLUSTER SAMPLING EXCEPT?
A. SAMPLE SIZE IS SAME AS THAT OF SIMPLE RANDOM SAMPLING
B.
C.
D.

83. FALSE ABOUT INDIAN REFERENCE FEMALE IS?
A. WEIGHS 55 KG
B. AGE 20-39YRS
C. 8 HOURS OF MODERATE WORK
D. WALKING AND RECREATION FOR 2 HOURS
NS-A

84. NOT TRUE ABOUT BREAST MILK IS?
A. MAXIMUM OUTPUT IS SEEN AT 12 MONTH
B. BREAST MILK PROTEIN IS A REFERENCE PROTEIN
C. CALCIUM UTILIZATION FROM BREAST MILK IS MORE THAN COWS MILK
D. COEFFICIENT OF ABSORPTION OF IRON IS 70%
ANS-B

85.LEPROMIN TEST IS URED FOR?
A. DIAGNOSIS
B. TREATMENT
C. PROGNOSIS
D. EPIDEMIOLOGICAL INVESTIGATION
ANS-B

86.FISH IS A POOR SOURCE OF?
A. IRON
B. PHOSPHORUS
C. IODINE
D. VIT A
ANS-A

87.FALSE ABOUT VACCINES IS?
A. THIOMERSAL IS PRESERVATIVE IN DPT
B.KANAMYCIN IS PRESERVATIVE IN MEASELS
C. MGCL2 IS STABILIZER USED IN OPV
D. NEOMYCIN IS PRESERVATIVE IN BCG
ANS-

88.TRUE ABOUT BCG VACCINATION IS?
A. TUBERCULIN TEST IS POSITIVE AFTER 6 WEEKS OF VACCINATION
B. INJ SITE SHOULD BE CLEANED WITH SPIRIT
C. WHO RECOMMENDS DANISH1331 STRAIN FOR VACCINE
D. DILUENT UESD IS EITHER DISTILLED WATER OR NORMAL SALINE
ANS-C

89.SHORTEST INCUBATION PERIOD IS OF?
A INFLUENZA
B. HEP B
C. HEP A
D. RUBELLA
ANS-A

90.INCREASE IN FALSE POSITIVE IS SEEN IN?
A. HIGH PREVALANCE
B. LOW PREVALANCE
C. HIGH SPECIFICITY
D. HIGH SENSITIVITY
ANS-B

91.PLASTIC WRAPPER OF SURGICAL SYRINGE SHOULD BE DISCARDED IN?
A BLUE BAG
B. BLACK
C. YELLOW
D.RED
ANS- B

92. FALSE ABOUT DDT IS?
A. CONTACT POISON
B. RESIDUAL EFFECT LASTS FOR 18 MOTHS
C. CAUSES IMMEDIATE DATH
D. PERMETHRIN HAS SYNERGISTIC ACTION
ANS-C

93.ALL ARE LARVA CONTROL MEASURES EXCEPT?
A. GAMBUSIA
B. INTERMITTENT IRRIGATION
C. DDT
D. PARIS GREEN
ANS-C

94.NOT A PART OF SAFE STRATEGY?
A. AZITHROMYCIN
PAGE 12
UNTITLED
B. VIT A SUPPLEMENTATION
C. FACE WASH
D. SANITATION
ANS-B

95.GOALS OF NATIONAL POPULATION POLICY ARE A/E?
A. BRING DOWN TFR TO REPLACEMENT LEVEL BY 2015
B. DECREASE IMR TO 30/1000
C. DECREASE MMR TO 100/100000
D. 100% REGISTRETION OF BIRTH DEATH AND PREGNANCY
ANS-

96.BEST INDEX OF CONTRACEPTIVE EFFICACY IS?
A. PEARL INDEX
B. CHANDELERS INDEX
ANS-A

97.TEST FOR EFFICACY OF PASTEURISATION OF MILK IS?
A. METHYLENE BLUE TEST
B. PHOSPHATASE TEST
C.
D.
ANS-B

[SNIP].INCINERATION IS NOT DONE FOR?
A. WASTE SHARP
B. CYTOTOXIC DUGS
C. HUMAN ANATOMICAL WASTE
ANS-A

99.CYCLO DEVELOPMENTAL LIFE CYCLE IS SEEN IN?
A.FILARIA
B. MALARIA
C.YELLOW FEVER
D,PLAGUE
ANS-A

100. TRUE ABOUT NPU?
A.IT GIVES IDEA ABOUT QUALITY OF PROTEIN
B. IT IS THE RATIO OF TOTAL NITROGEN RETAINED BY TOTAL N2 INTAKE MULTIPLIED BY 1OO
ANS-B

101.TRUE ABOUT MAXIMUM ISOLATION PERIOD OF ENTERIC FEVER IS?
A. UPTO 3 DAYS AFTER STARTING THE TREATMENT
B. TILL 3 CONSEQUTIVE NEGATIVE STOOL AND URINE SAMPLES ARE OBTAINED FROM THE PATIENT
C.
D.
ANS-B

102.ALL ARE TRUE ABOUT RANDOMISED CONTROLLED TRIAL EXCEPT?
PAGE 13
UNTITLED
A. SAMPLE SIZE DEPENDS UPON HYPOTHESIS
B. DROPOUTS ARE EXCLUDED FROM ANALYSIS
C. INTERVIEWERS BIAS CAN BE ELIMINATED BY DOUBLE BLINDING
D. GROUPS ARE COMPARABLE ON BASELINE CHARACTERSTICS.
ENT

103. USE OF NITROUS OXIDE IS CONTRAINDICATED IN ALL EXCEPT
A. COCHLEAR IMPLANT
B. MICROLARYNGEAL SURGERY
C. VITREORETINAL SURGERY
D. EXENTRATION OPERATION

104. ALL ARE TRUE ABOUT NASOLABIAL CYST EXCEPT?
A. ARISES FROM ODONTOID EPITHELIUM
B. USUALLY BILATERAL
C. PRESENTS SUBMUCOSALLY IN ANTERIOR NASAL FLOOR
D. USUALLY PRESENTS IN ADULTHOOD
ANS-B

105.MICROWICK MICROCATHETER SUSTAINED RELEASE PREPARATION IS USED IN?
A. MEDICATION TO ROUND WINDOW
B. CONTROL OF EPISTXIS
C. FREIS SYNDROME
D. DROOLING OF SALIVA
ANS-A

OPHTHALMOLOGY

106.ALL ARE SEEN IN HORNERS SYNDROME EXCEPT?
A. HETEROCHROMIA IRIDIS
B. PTOSIS
C. MIOSIS
D. APPARENT EXOPHTHALMOS
ANS-D

107. INCLUSION CONJUNCTIVITIS IS CAUSED BY?
A. CHLAMYDIA PSITTACI
B. CHLAMYDIA TRACHOMATIS
ANS-B

108.MAXIMUM REFRACTION OF LIGHT IS SEEN IN
A. CORNEA
B. ANT SURFACE OF LENS
C.CENTRUM OF LENS
D. POST SURFACE OF LENS
ANS-A

109.WHAT IS SEEN IN 6TH NERVE PALSY OF LEFT SIDE?
A. DIPLOPIA IN LEFT GAZE
B. ACCOMODATIVE PAREISIS OF LEFT EYE
C. PTOSIS OF LEFT EYE
D. ADDUCTION WEAKNESS OF LEFT EYE
ANS-A

110.WHIICH ENZYME IS DEFECTIVE IN REFSUMS DISEASE?
A. PHYTANIC ACID OXIDASE
B. SUCCINATE THIOKINASE
C. MALONATE DEHYDROGENASE
ANS-A

MEDICINE

111. A 9 YR OLD GIRL HAS DIFFICULTY IN COMBING HAIRS AND CLIMBING UPSTAIRS SINCE 6 MONTHS.SHE HAS GOWERS SIGN POSITIVE AND MACULOPAPULAR RASH OVR METACARPO PHALANGEAL JOINTS.WHAT SHUOLD BE THE NEXT APPROPRIATE INVESTIGATIO TO BE DONE?
A. ESR
B. RA FACTOR
C. CREATINE KINASE
D. ELECTROMYOGRAPHY
ANS-C

112.ANTIBODY FOUND IN MYOSITIS IS?
A. ANTI JO1
B ANTI SCL 70
C. ANTI DS DNA
ANS-A

113.A GIRL ON EXPOSURE TO COLD HAS PALLOR OF EXTERMITIES FOLLOWED BY PAIN AND CYANOSIS. IN LATER AGES OF LIFE SHE IS PRONE TO DEVELOP?
A. SLE
B. SCLERODERMA
C. RA
D. SYSTEMIC SCLEROSIS
ANS-B

114. WHICH RADIOLOGICAL FEATURE WOULD HELP DIFFERENTIATE RHEUMATOID ARTHRITIS WITH SLE?
A. EROSION
B. JUXTA ARTICULAR OSTEOPOROSIS
C. SUBLUXATION OF MCP JOINT
D. SWELLING OF PIP JOINT
ANS-A

115.ALL ARE SEEN IN REITERS SYNDROME EXCEPT?
A. SUBCUTANEOUS NODULES
B. ORAL ULCERS
C. KERATODERMA BELANORRHAGICUM
D. CIRCINATE BALANITIS
ANS-A

116.WHICH OF THE ORGANISM CAUSES REACTIVE ARTHRITIS?
A. UREAPLASMA UREALYTICUM
B. GROUP A BETA HEMOLYTIC STREPTOCOCCI
C. BORRELIA BURGDORFERI
ANS-A

117.ALL ARE TRUE ABOUT METACHROMATIC LEUCODYSTROPHY EXCEPT?
A. FOLLOWS AN INDOLENT COURSE AND SLOW TO PROGRESS
B. TISSUE BIOPSY IS DIAGNOSTIC
C. PRESENTS AS VISUAL LOSS AND SPEECH ABNORMALITY
D. INVOLVES DEEP CORTICAL NEURONS
ANS-C

118. MOST COMMON CAUSE OF MONONEURITIS MULTIPLEX IN INDIA IS?
A. HANSENS DISEASE
B. RA
C. TB
D. PAN
ANS-A

119.WISKOTT ALDRICH SYNDROME IS CHARACTERISED BY ALL EXCEPT?
A. THROMBOCYTOPENIA
B. AUTOSOMAL RECESSIVE
C. FAILURE OF AGGREGATION OF PLATELETS IN RESPONSE TO AGONISTS
D. ECZEMA
ANS-B

120.SPONTANEOUS CSF LEAK OCCOURS IN ALL EXCEPT?
A. INCREASED ICT
B. PARTIAL OR COMPLETE EMPTY SELLA SYNDROME
C. PSEUDOTUMOUR CEREBRI
D. LOW RISK ENCEPHALOCOELE
ANS-A

121. TRUE ABOUT FLUORESCENT ANTIBODY DETECTION TEST IN DIAGNOSIS OF PLASMODIUM FALCIFARUM ARE A/E?
A. IT’S A IMMUNOCHROMATIC TEST
B. DETECTION OF HISTIDINE RICH PROTEIN 1
C. DETECTION OF LACTATE DEHYDROGENASE ANTIGEN
D. DETECTION OF ALDOLASE ANTIGEN
ANS-B

122.MICROANGIOPATHIC HEMOLYTIC ANAEMIA IS SEEN IN A/E?
A. ANTIPHOSPHPLIPID ANTIBODY SYN
B.TTP
C. MICROSCOPIC POLYANGITIS
D. METALLIC CARDIAC VALVES
ANS-A

123. WHICH OF THESE IS NOT A MARKER OF ACTIVE REPLICATIVE PHASE OF CHRONIC HEPATITIS B?
A. HBV DNA
B. HBV DNA POLYMERASE
C. ANTI HBC
D. AST &ALT
ANS-D

124.VASODIALATION IN SPIDER NAEVI IS DUE TO?
A. HEPATOTOXIN
B. ESTROGEN
C. TESTOSTERONE
D. DHEA
PAGE 16
UNTITLED
ANS-B

125. IN A EMPHYSEMATOUS PATIENT WITH [BLEEP] LEISON WHICH IS THE BEST INVESTIGATION TO MEASURE LUNG VOLUMES?
A. BODY PLETHYSMOGRAPHY
B. HELIUM DILUTION
C. TRANS DIAPHRAGMATIC PRESSURE
D. DLCO
ANS-?

126.A 29 YR OLD UNMARRIED FEMALE PRESENTS WITH DYSPNEA, HER CHEST X RAY IS NORMAL, FVC-92% FEVI/FVC-89% DLCO-59%. ON EXERCISE HER OXYGEN SATURATION DROPS FROM 92% TO 86%.WHAT IS THE DIAGNOSIS?
A. ALVEOLAR HYPOVENTILLATION
B. PRIMARY PULMONARY HYPERTENSION
C. INTERSTITIAL LUNG DISEASE
D. ANXIETY
ANS-C

127.A MAN ON 10 DAYS COURSE OF CEPHALOSPORINS ON 8TH DAY OF TREATMENT DEVELOPS HIGN GRADE FEVER AND RASHES ALL OVER THE BODY.WHAT IS THE DIAGNOSIS?
A. PARTIALLY TREATED MENINGITIS
B. TYPE III HYPERSENSITIVITY REACTION
C. KAWASAKI’S DS
ANS-B

128. WHICH IS FALSE ABOUT ACRODERMATITIS ENTEROPATHICA?
A. TRIAD OF DIARRHOEA DMENTIA DERMATITIS
B. LOW SERUM ZINC LEVELS
C. SYMPTOMS IMPROVE WITH ZINC SUPPLEMENTATION
ANS-A

129.WHICH OF THE FOLLOWING IS NOT A MINOR CRITERIA FOR MULTIPLE MYELOMA?
A. MULTIPLE LYTIC BONE LEISONS
B. PLASMACYTOSIS OF 20% IN BONE MARROW
C. PLASMACYTOMA ON TISSUE BIOPSY
D. IGG- 3G/DL IGA-1.5G/DL
ANS-?

130.WHICH OF THE FOLLOWING FEATURES OF UREMIA WILL NOT IMPROVE WITH HEMODIALYSIS?
A. PERIPHERAL NEUROPATHY
B. PERCARDITIS
C. SEIZURES
D. METABOLIC ACIDOSIS
ANS-D

131.NOT A MAJOR FRAMINGHAM CRITERIA FOR DIAGNOSIS OF CHF?
A. HEPATOMEGALY
B. CARDIOMEGALY
C. S3 GALLOP
PAGE 17
UNTITLED
D. PAROXYSMAL NOCTURNAL DYSPNEA
ANS-A

132.A 54 YR OLD SMOKER MAN COMES WITH FEVER HEMOPTYSIS WEIGHT LOSS AND OLIGOARTHRITIS. SERIAAL SKIAGRAM SHOWS FLEETING OPACITIES.WHAT IS THE DIAGNOSIS?
A. ALLERGIC BRONCHOPULMONARY ASPERGILLOSIS
B. CA LUNG
C. TB
D. WEGENERS GRANULOMATOSIS
ANS-A

133.MISFOLDED PROTEINS ARE SEEN IN A/E?
A. PRION DS
B. MULTIPLE SCLEROSIS
C. AMYLOIDOSIS
D. CREUTZFELDT JACOB DS
ANS-B

134.ZINC DEFICIENCY CAUSES A/E?
A. PULMONARY FIBROSIS
SURGERY
ANS-A

135.IN A MALE AFTER LAPROSCOPIC CHOLECYSTECTOMY CARCINOMA GALL BLADDER STAGE IA WAS DETECTED ON HISTOPATH. WHAT IS THE NEXT APPROPRIAT MANAGEMENT?
A. CONSERVATIVE AND FOLLOW UP
B. RADICAL PORTAL LYMPHADENECTOMY
C. RADIOTHERAPY
D.SURGERY+RADIOTHERAPY
ANS-D

136. BOUNDARY OF TRIANGLE OF DOM ARE FORMED BY ALL EXCEPT?
A. PERITONEAL FOLD REFLECTION
B. COOPERS LIGAMENT
C. TESTICULAR VESSELS
D. VAS DEFRENS
ANS-B

137.MOST COMMON SITE OF CURLINGS ULCER IN A BURNS PATIENT IS?
A. DUODENUM
B. ILEUM
C. COLON
D. OESOPHAGUS
ANS-A

138.MOST COMMON SITE OF PERIPHERAL ANEURYSM?
A. FEMORAL A.
B. POPLITEAL A
C. BRACHIAL A
D. RADIAL A
ANS-B

139. THE CHILDREN HOSPITAL OF EASTERN ONTARIO PAIN SCALE(CHEOPS) FOR RATING POST OPERATIVE PAIN IN CHILDREN INCLUDES A/E?
A. CRY
PAGE 18
UNTITLED
B. TOUCH
C. TORSO
D. OXYGEN SATURATION
ANS-D

140. A MAN COMES TO EMERGENCY WITH STEB INJURY TO LEFT FLANK.HE HAS STABLE VITALS WHAT WOULD BE THE NEXT STEP IN MANAGEMENT?
A. CECT
B. CELIOTOMY/SCOPY
C. DIAGNOSTIC PERITONEAL LAVAGE
D. LAPAROTOMY
ANS-A OR C?

141. RECURRENT GIST IS DIAGNOSED BY?
A. PET SCAN
B. MIBG
C. MRI
D. USG
ANS-A

142. NICOLADONI’S SIGN IS ALSO KNOWN AS?
A. BRANHAMS SIGN
B. MURRAY SIGN
C.
D. FREI SIGN
ANS-A

143.NOT A COMPLICATION OF TOTAL PARENTERAL NUTRITION?
A. CONGESTIVE CARDIAC FAILURE
B. METABOLIC BONE DISEASE
C. ESSENTIAL FATTY ACID DEFICIENCY
D.HYPOPHOSPHATEMIA
ANS?

144. SURGERY NOT DONE IN MORBID OBESITY?
A. ILEAL TRANSPOSITION
B. PANCREATICO BILIARY DIVERSION
C. SLEEVE GASTRECTOMY
D. GASTRIC BYPASS
ANS-A

145.A PERSON WITH MULTIPLE INJURIES DEVELOPS FEVER TACHYCARDIA TACHYPNEA AND A PERIUMBILICAL RASH. DIAGNOSIS IS?
A. FAT EMBOLISM
B. PULMONARY EMBOLISM
C.
D.
ANS-A

146. GLOMUS TUMOUR IS SEEN IN?
A.PITUITARY
B. ADRENAL
C. LIVER
D. FINGER
ANS-D
PAGE 19
UNTITLED

147. HUNTERIAN LIGATURE IS USED IN?
A. VARICOSE VEIN
B. POPLITEAL ANEURYSM
C. AV MALFORMATION
D. LIMB ISCHEMIA
ANS-C ?

148.TREATMENT OF MEDULLARY CARCINOMA THYROID?
A. SURGERY ALONE
B. RADIOIODINE ABLATION
C. SURGERY AND RADIOTHERAPY
D. CHEMO AND RADIATION
ANS-A

149.IN A PATIENT OF CARCINOMA BREAST SUPRACLAVICULAR LYMPH NODES ARE POSITIVE FOR METASTASIS.STAGE IS?
A.II
B. IIIB
C. IIIC
D. IV
ANS-C

150.BEST TEST TO DIAGNOSE GERD AND QUANTIFY ACID OUTPUT IS?
A. ESOPHAGOGRAM
B. ENDOSCOPY
C. 24 HOUR PH MONITORING
D. MANOMETRY
ANS-C

151.VIRCHOWS TRIAD INCLUDES A/E?
A. INJURY TO VEIN
B. VENOUS THROMBOSIS
C. VENOUS STASIS
D. HYPERCOAGULABILITY OF BLOOD
ANS-B

152.A 25 YEAR MALE PRESENTED WITH PAIN ABDOMEN, ON USG MIXED ECHOGENICITY WAS FOUND AT LEFT RENAL HILUM AND A MULTIFOCAL NECROTIC MASS IS DETECTED.PROBABLE DIAGNOSIS IS?
A. METASTATIC GERM CELL TUMOUR
B. TRANSITIONAL CELL CARCINOMA
C. LYMPHOMA
D. METASTATIC MALIGNANT MELANOMA
ANS-A?

153.MOST COMMON SITE OF CHOLANGIO CARINOMA?
A. DISTAL BILIARY TREE
B. HILUM
C. INTRAHEPATIC BILIARY DUCT
D. MULTIFOCAL
ANS-B

154.TRUE ABOUT GLEASONS STAGING?
A. SCORE FROM 1-10
B. HIGH SCORE IS ASSOCIATED WITH BAD PROGNOSIS
C. HELPS IN GRADING OF TUMOUR
D. HELPS DECEIDE TREATMENT MODALITY
ANS-A

155.MOST COMMON CAUSE OF ACUTE MESENTRIC ISCHEMIA?
A. THROMBOSIS
B. EMBOLISM
C.NON OCCLUSIVE MESENTRIC ISCHEMIA
D.
ANS-A

156.A WOMAN NOTICED MASS ON BREAST WITH BLOODY DISCHARGE. HISTOPATH REVEALED DUCT ECTASIA.TREATMENT IS?
A. MICRODOCHECTOMY
B. LOBECTOMY
C. RADICAL DUCT EXCISION
D. SIMPLE MASTECTOMY
ANS-C

PEDIATRICS

157. A 7 YR OLD GIRL WITH NON PRODUCTIVE COUGH, MILD STRIDOR FOR 3 MONTHS DURATION. PATIENT IS IMPROVING BUT SUDDENLY DEVELOPED WHEEZE PRODUCTIVE COUGH MILD FEVER AND HYPERLUCENCY ON CXR AND PFT SHOWS OBSTRUCTIVE CURVE.DIAGNOSIS IS?
A. BRONCHIOLITIS OBLITERANS
B. HEMOSIDEROSIS
C. PULMONARY ALVEOLAR MICROLITHIASIS
D. FOLLICULAR BRONCHITIS
ANS-A

158. 3.5 KG TERM MALE BABY BORN OF UNCOMPLICATED PREGNANCY DEVELOPED RESPIRATORY DISTRESS AT BIRTH NOT RESPONDED TO SURFACTANT, ECHO IS NORMAL, CXR SHOWS GROUND GLASS APPEARANCE. CULTURE NEGATIVE.APGAR SCORE 4 AND 5 AT 1 AND 5 MIN.HOSTORY OF I MONTH FEMALE SIBLING DIED BEFORE.DIAGNOSIS?
A. TAPVC
B. MECONIUM ASPIRATION
C. NEONATAL PLMONARY ALVEOLAR PROTEINOSIS
D. DIFFUSE HERPES SIMPLEX INFECTION
ANS-C

159. ALL ARE TRUE ABOUT CONGENITAL RUBELLA EXCEPT?
A. IGG PERSISTS FOR MORE THAN 6 MONTHS
B. IGM ANTIBODY IS PRESENT AT BIRTH
C. MOST COMMON ANOMALIES ARE HEARING AND HEART DEFECTS
D. INCREASED CONGENITAL MALFORMATION IF INFECTION AFTER 16 WEEKS
ANS-D

160. A 10 YR OLD CHILD IS ALWAYS RESTLESS INATTENTIVE TO STUDY AND ALWAYS WANTS TO PLAY OUTSIDE.PARENTS ARE EXTREMELY DISTRESSED.WHAT WOULD YOU ADVISE?
A. IT’S A NORMALBEHAVIOUR
B. BEHAVIOUR THERAPY
C. IT’S A SERIOUS ILLNESS REQUIRES MEDICAL TREATMENT
D. NEEDS CHANGE IN ENVIRONMENT
ANS-C

161.A 2YR OLD CHILD BROUGHT TO EMERGENCY AT 3 AM .CHILD HAS BARKY COUGH AND STRIDOR ONLY WHILE CRYING. NARMAL HYDRATION RR-36/MIN T-39.6 C .WHAT WILL BE YOUR NEXT STEP?
A. RACEMIC EPINEPHRINE NEBULISATION
B. HIGH DOSE DEXAMETHASONE INJ
C. NASAL WAS FOR INFLUENZA/RSV
D. ANTIBIOTICS AND BLOOD CULTURE
ANS-B

162.BAD PROGNOSTIC FACTOR FOR ALL IS?
A. AGE 2-8 YEARS
B. TLC

OBSTETRICS AND GYNECOLOGY

163.IN MC ROBERTS MANOEUVRE HIP IS FLEXED AGAINST MOTHERS ABDOMEN.THIS LEADS TO INJURY OF WHICH NERVE?
A. LUMBOSACRAL TRUNK
B. OBTURATOR N
C. FEMORAL N.
D. LATERAL CUTANEOUS N OF THIGH
ANS-D

164. ALL ARE DONE IN MANAGEMENT OF SHOULDER DYSTOCIA EXCEPT?
A. FUNDAL PRESSURE
B. MC ROBERTS MANOEUVRE
C. SUPRAPUBIC PRESSURE
D. WOOD S MANOEUVRE
ANS-A

165.A 25 YEAR OLD MARRIED NULLIPARA UNDERGOES LAPROSCOPIC CYSTECTOMY FOR OVARIAN CYST WHICH ON HISTOPATH REVEALS SEROUS OVARIAN ADENOCARCINOMA.WHAT SHOULD BE THE NEXT MANAGEMENT?
A. SERIAL CA-125 AND FOLLOW UP
B. HYSTERECTOMY AND SALPINGOOOPHORECTOMY
C. HYSTERECTOMY + RADIOTHERAPY
D. RADIOTHERAPY
ANS-B?

166. SAFEST VASOPRESSOR IN PREGNANCY IS?
A. EPHEDRINE
B. PHENYLEPHRINE
C. METHOXAMINE
D. MEPHENTINE
ANS-A

167.FALLOPIAN TUBE DYSMOTILITY IS SEEN IN?
A. NOONAN SYN
B. TURNER SYN
C. KARTAGENER SYN
D. MARFAN SYN
ANS-C

168.ALL OF THE FOLLOWING INVESTIGATIONS ARE USED IN FIGO STAGING OF CARCINOMA CERVIX EXCEPT?
A. CECT
B. IVP
C. CYSTOSCOPY
C. PROCTOSIGMOIDOSCOPY
ANS-A

169.CLUE CELLS ARE FOUND IN?
A. CANDIDIAL VAGINOSIS
B. BACTERIAL VAGINOSIS
C. TRICHOMONIASIS
D.
ANS-B

170. BEST INDICATOR OF OVARIAN RESERVE IS?
A. FSH
B. ESTRADIOL
C. LH
D. FSH/ LH RATIO
ANS-A

171. A PREGNANT LADY ACQUIRES CHICKEN POX 3 DAYS PRIOR TO DELIVERY.SHE DELIVERS BY NORMAL VAGINAL ROUTE.WHICH OF THE FOLLOWING STATEMENTS IS TRUE?
A. BOTH MOTHER AND BABY ARE SAFE
B. GIVE ANTIVIRAL TT TO MOTHER BEFORE DELIVERY
C. GIVE ANTIVIRAL TT TO BABY
D. BABY WILL DEVELOP CONGENITAL VARICELLA SYNDROME
ANS-D

172. EARLIEST DETECTABLE CONGENITAL MALFORMATION BY USG IS?
A. ANENCEPHALY
B. SPINA BIFIDA
C. MENINGOCOELE
D. CYSTIC HYGROMA
ANS-A

173.ALL OF THE FOLLOWING SHOULD BE DONE TO PREVENT THE TRANSMISSION OF HIV FROM MOTHER TO BABY EXCEPT?
A. VIT A SUPPLEMENTATION TO MOTHER
B. NO BREAST FEEDING
C. VAGINAL DELIVERY
D. ZIDOVUDINE TO MOTHER
ANS-C

174.A 45YR OLD LADY WITH DUB HAS 8MM THICKNESS OF ENDOMETRIUM.NEXT STEP IN MANAGEMENT?
A. HISTOPATHOLOGY’
B. HYSTERECTOMY
C. PROGESTERONE
D.OCP
ANS-A

175. ALL ARE TRUE ABOUT PCOD EXCEPT?
A. PERSISTENTLY ELEVATED LH
B. INCREASED LH/FSH RATIO
C. INCREASED DHEAS
D. INCREASED PROLACTIN
ANS-D

176.A FEMALE AT 37 WKS OF GESTATION HAS MILD LABOUR PAIN FOR 10 HOURS AND CERVIX IS PERSISTENTLY 1CM DIALATED NON EFFECED.WHAT WILL BE NEXT APPROPRIATE MANAGEMENT?
A. SEDATION AND WAIT
B. AUGMENTATION WITH SYNTOCINON
C. CESAREAN SECTION
D. AMNIOTOMY
ANS-C

177.A WOMAN COMES WITH OBSTRUCTED LABOUR AND GROSSY DEHYDRATED INVESTIGATIONS REVEAL FETAL DEMISE.WHAT WILL BE THE MANAGEMENT?
A. CRANIOTOMY
B. DECAPITATION
C. CESAREAN SECTION
D. FORCEPS EXTRACTION
ANS-A

178.INVESTIGATION OF CHOICE IN CHOLESTASIS OF PREGNANCY?
A. BILIRUBIN
B. BILE ACIDS
C. ALK PHOSPHATASE
D. ALT&AST

179.A FEMALE HAS HISTORY OF 6 WEEKS AMENORRHOEA,USG SHOWS EMPTY SAC,SERUM BETA HCG -1000IU.WHAT WOULD BE NEXT MANAGEMENT?
A. MEDICAL MANAGEMENT
B. REPEAT HCG AFTER 48 HOURS
C. REPEAT HCG AFTER 1 WEEK
ANS-B

ORTHOPEDICS

180. VELPEAU SLING AND SWATH BANDAGE IS USED IN?
A. ACROMIO C LAVICULAR DISLOCATION
B. SHOULDER DISLOCATION
C. FRACTURE SCAPULA
D. FRACTURE CLAVICLE
ANS-?

181. IN POST RADICAL NECK DISSECTION SYNDROME ALL ARE SEEN EXCEPT?
A. SHOULDER DROOPING
B. RESTRICTED RANGE OF MOVEMENT OF SHOULDER JOINT
C. SHOULDER PAIN
D. NORMAL ELECTROMYOGRAPHIC FINDING
ANS-D

182. RISSERS LOCALISER CAST IS USED IN THE CONSERVATIVE MANAGEMENT OF?
A. DORSOLUMBAR SCOLIOSIS
B. IDIOPATHIC SCOLIOSIS
C. KYPHOSIS
D. SPONDYLOLISTHESIS GRADE III
ANS-B

183. WATSON JONES OPERATION IS DONE FOR?
A. VALGUS DEFORMITY
B. MUSCLE PARALYSIS
C. NEGLECTED CLUBFOOT
D. HIP
ANS-C

184. TRENDELENBERG TEST IS POSITIVE DUE TO INJURY TO?
A. SUP GLUTEAL N
B. INF GLUTEAL N
C. OBTURATOR N
D. TIBIAL N
ANS-A

185. JOINT NOT INVOLVED IN RA ACCORDING TO 1987 MODIFIED ARA CRITERIA IS?
A. METATARSOPHALANGEAL
B. TARSOMETETARSAL
C. ANKLE
D. ELBOW
ANS-B

186.IN POSTERIOR COMPARTMENT SYNDROME WHICH PASSIVE MOVEMENT CAUSES PAIN?
A. DORSIFLEXION OF FOOT
B. FOOOT INVERSION
C. TOE DORSIFLEXION
D. FOOT ABDUCTION
ANS-A

187.MOST COMMON CAUSE OF INSERTIONAL TENDINITIS OF TENDOACHILLES IS?
A. IMPROPER SHOE WEAR
B. RUNNERS AND JUMPERS
C. OVERUSE
D. INTRALEISONAL STEROID INJ
ANS-A

DERMATOLOGY

188.CHILD PRESENTS WITH LINEAR VERRUCOUS PLAQUES ON THE TRUNK WITH VACUOLISATION OF KERATINOCYTES IN S. SPINOSUM AND S. GRANULOSUM.DIAGNOSIS IS?
A. INCONTINENTA PIGMENTI
B. DELAYED HYPERSENSITIVITY REACTION
C. NAEVUS
D. LINEAR DARRIERS DISEASE
ANS-D

189.IN CENGENITAL DYSTROPHIC EPIDERMOLYSIS [BLEEP] DEFCT IS SEEN IN?
A. LAMININ 4
B. COLLAGEN TYPE 7
C.
D.
ANS-B

RADIOLOGY

190.A PT COMES WITH PROPTOSIS AND ABDUCENT N PALSY. A DARK HOMOGENOUS MASS ON T2W MRI IS SEEN WHICH SHOWS INTENSE ENHANCEMENT WITH CONTRAST.DIAGNOSIS IS?
A. CAVERNOUS HEMANGIOMA
B. MENINGIOMA
C. ASTROCYTOMA
D. GLIOMA
ANS-B

191.CENTRAL DOT SIGN IS SEEN IN?
A. CAROLIS DISEASE
B. PRIMARY SCLEROSING CHOLANGITIS
C. POLYCYSTIC LIVER DISEASE
D.LIVER HAMARTOMA.
ANS-A

192. ON USG DIFFUSE THICKENING OF GALL BLADDER WITH HYPERECHOIC SHADOW AT NECK AND COMET TAILING IS SEEN IN?
A. XANTHOGRANULOMATOUS CHOLECYSTITIS
B. ADENOMYOMATOSIS
C. ADENOMYOMATOUS POLYPS
D. CHOLESTEROL CRYSTALS
ANS-B?

193. CT INDEX. TRUE IS?
A. BY REDUCING KVP BY 50% RADIATION DOSE IS REDUCED TO HALF
B.
C.
D.

PSYCHIATRY

194. TYPE TWO SCHIZOPHRENIA(TJ CROW) IS CHARACTERISED BY ALL EXCEPT?
A. NEGATIVE SYMPTOMS
B. POOR RESPONSE TO TT
C. DISORGANISED BEHAVIOUR
D. CT SCAN ABNORMAL
ANS-C

195.ACCORDING TO DISABILITIES ACT 1995. SEVENTH DISABILITY AS IT IS USUALLY REFERRED TO IS?
A. NEUROLOGICAL ABNORMALITY
B. MENTAL ILLNESS
C. SUBSTANCE ABUSE
D. DISABILITY DUE TO ROAD TRAFFIC ACCIDENT
ANS-B

196. COGNITIVE MODEL OF DEPRESSION IS GIVEN BY?
A. GODFREY
B. BECK
C.
D.
ANS-B

197.MOST RECENT MARKER OF ECT IS?
A. 5-HIAA
B. CSF DOPAMINE
C. BRAIN DERIVED GROWTH FACTOR
D. THYROXINE
ANS-C

ANESTHESIA

198. FASTEST ROUTE OF ABSORPTION OF LOCAL ANAESTHETIC IS?
A. INTERCOSTAL
B. EPIDURAL
C. BRACHIAL
D. CAUDAL
ANS-A

199. ALL OF THE FOLLOWING CAUSE NEUROLEPT MALIGNANT SYNDROME EXCEPT?
A. AMANTADINE
B. HALOPERIDOL
C. METOCLOPRAMIDE
D. DOMPERIDONE
ANS-A

Click Here for All AIIMS MBBS Question Papers

Discussion - If you have any query / feedback comment here.

Advertisements

Leave a Reply