AIIMS MBBS 2009 Previous Year Question Papers with Answers

1.NOBLE PRIZE RECENTLY GIVEN FOR THE DISCOVERY OF:-
A)RNAI
B)BETA TRANSCRIPTION FACTOR
C)MITOCHONDRIAL DNA
D)LIPOXINS
ANS-RNAI

2.SEMEN STAINS ON CLOTHES IDENTIFIED BY:-
A)SPECTROMETRY
B)UV
C)INFRARED RAYS
D)MAGNIFYING LENS
ANS-INFRARED

3 SECTION 377 DEALS WITH:-
A) UNNATURAL OFFENCES
B) RAPE
C) INCEST
D) ADULTARY
ANS-UNNATURAL SEXUAL OFFICES

4 .LIPID DETECTION IN FROZEN SAMPLE WITH:-
A)OIL RED O
B)MUCICARAMINE
C)PAS
D)
ANS-OIL RED O

5.ODD`S RATIO/CONFIDENCE 95% LIMITS (TABLE) IN RISK FACTOR ASSOCIATION:-
A)A HAS HIGHEST RISK ASS
B)B HAS HIGHEST
C) C HAS HIGHEST
D) ALL HAVE EQUAL ASSOCIATION

6. PPV VALUE:-
A) 54 %
B) 47%
C) 17%
D) 97%
ANS-54%

7. DRUG ADDICTS IV MOST COMMONLY ASSS WITH WHICH BACTERIA:
A) KLEIBSELLA
B) STAPH AUREUS
C) PSEUDOMONAS
D) E COLI
ANS-STAPH AUREUS(EVEN KIDS KNOW IT)

8. RECALL BIAS MOST COMMONLY ASS WHICH STUDY DESIGN:-
A)CASE CONTROL
B) COHORT
C) COHORT-CASE CONTROL
D) CROOS SECTIONAL STUDY
ANS-CASE CONTROL(EVERY 2ND MB STUDENT KNOWS IT)

9.HYPERKALEMIA WITHOUT ECG CHANGES TREATED WITH AL EXCEPT:-
A)CALCIUM GLUCONATE
B)SALBUTAMOL
C)NA BICARBONATE
D)INSULIN WITH DEXTROSE
ANS-SOD BICARB(ASHISG GUPTA LATEST ONE SAYS ,THIS IS OBSOLETE SO NOT USED)

10.HYPERTROPHIC PYLORIC STENOSIS ASS WITH:-
A)HYPOKALEMIC ALKALOSIS
B)HYPERKALEMIC ALKALOSIS
C)HYPOKALEMIC ACIDOSIS
D)HYPERKALEMIC ACIDOSIS
ANS-HYPOKALEMIC ALKALOSIS(ACID HCL LOSS+POTTASIUM LOSS0

11.HEMATURIA DURING LABOUR IN PREVIOUS LSCS IS SIGN OF:-
A) IMPENDING RUPTURE OF SCAR
B) URETHRAL TRAUMA
C) CYSTITIS
D) ?
ANS-IMPENDING RUPTURE OF SCAR

12. VACCINE CONTRAINDICATED IN PREGNANCY:-
A)MMR
B)DIPHTHERIA
C)HEPATITIS B
D)RABIES
ANS-MMR(AS ITS A LIVE VACCINE)

13. EARLY NEONATAL SEPSIS MOST COMMONLY DUE TO (IN INDIA):-
A) GROUP B STREP
B) E COLI
C) STAPH
D) PSEUDOMONAS
ANS-E.COLI(DEFINITELY ITS GOING TO BE A CONTROVERSY WITH MANY BOOKS SAYING MANY ANSWER)

14. LOW SERUM HAPTOGLOBIN IN HEMOLYSIS MASKED BY:
A) PREGNANCY
B) LIVER DISEASE
C) BILE DUCT OBSTRUCTION
D) MALNUTRITION
ANS-?PREGNANCY

15. LEARNED BEHAVIOUR WHICH IS PERMANENT BUT CAN BE CHANGED:-
A) CULTURAL BELIEF
B) ATTITUDE
C) KNOWLEDGE
D)
ANS-CULTURAL BELIEF

16.DISSOCIATIVE ANAESTHESIA IN SPINAL CORD DISEASES DUE TO;-
A) DORSAL COLUMN
B) DECUSSATING BRANCHES OF LATERAL SPINOTHALAMIC TRACT
C) ANT SPINOTHALAMIC TRACT
D) CILIORETINAL PATHWAY
ANS-DECCUSATING BRANCHES OF LATERAL SPINOTHALAMIC TRACT (THEY ARE VERY CLOSE TO CENTRAL CORD)

17. FIRST LA USED IN CLINICAL ANAESTHESIA :-
A) COCAINE
B) PROCAINE
C) LIDOCAINE
D) BUPIVACAINE
ANS-COCAINE

18. MIL WHEEL MURMUR :-
A) AIR EMBOLISM
B)
C)
D)
ANS-AIR EMBOLISM

19. NON VIGOROUS RESUSCIATION IN MECONIUM STAINED( ????) :-
A) COLOUR
B) TONE
C) RESP RATE
D) HR
ANS-?COLOUR

20. CLUE CELLS ARE FOUND IN
A) CHLAMYDIA TRACHOMATIS
B)TRICHOMONAS
C)BACTERIAL VAGINOSIS
D)GONORRHEA
ANS-BACTERIAL VAGINOSIS

21. HPV VACCINE IS
A)MONOVALENT
B)BIVALENT
C)QUADRIVALANT
D)BIVALANT AND QUADRIVALANT
ANS- QUADRIVALENT(BUT IF OPTION D BIVALENT AND QUADRIVALENT THATS THE BEST OPTION.BUT I REALLY DOUBT WHETHER THAT WAS THE OPTION)

22. HIRSCHPRUG DISEASE IS DUE TO
A)LOSS OF GANGLION CELLS IN SYMPATHETIC CHAIN
B)FAILURE OF MIGRATION OF NEURAL CREST CELLS FROM CRANIAL TO CAUDAL DIRECTION
C) ATROPHY OF LONGITUDINAL MUSCLES
ANS-FAILURE OF MIGRATION OF NEURAL CREST CELLS FROM CRANIAL TO CAUDAL DIRECTION

23.HATTERS SHAKE IS DUE TO
A)MERCURY
B)LEAD
C)ARSENIC
D)COPPER
ANS-MERCURY

24. A PATIENT WITH NON-UNITED # LOWER 1/4 TIBIA,MULTIPLE DISCHARGING SINUSES,VARIOUS PUCKERED SCARS,WAT TO B DONE?
A)ILLIZAROV FIXATOR
B)EXTERNAL FIXATOR
C) PLATING
D)NAILING
ANS-?ILIZAROV TECHINIQUE

25.BLOW OUT FRACTURE OF ORBIT LEADS TO FRACTURE IN
A)POSTERIOR WALL OF FLOOR OF ORBIT
B)ROOF OF ORBIT
C)MEDIAL WALL OF ORBIT
D)MEDIAL PART OF FLOOR OF ORBIT
ANS-?ROOF OF ORBIT

26.MOST USEFUL INVEESTIGATION IN SUSPECTED ECTOPIC PREGNANCY IS
A)TRANSVAGINAL USG
B)CULDOCENTESIS
C)SERIAL HCG ESTIMATION
D)MRI???
ANS-TRANSVAGINAL USG(REPEAT)

27. A 10 YR OLD BOY WITH SCALP BOGGY SWELLING WITH MULTIPL SINUSES,EASY PLUCKABL HAIR,LYMPH NODES ENLARGED IN OCCIPITAL REGION,WAT TO B DONE 4 DIAGNOSIS?
A)BIOPSY
B)CULTURE
C)KOH MED
D)?
ANS-?KOH MOUNT

28. PROGESTERONE OF CHOICE IN EMERGENCY CONTRACEPTION
A)NORGESTERONE
B)MICRONISED PROGESTERONE
C)LEVONORGESTEROL
D)DMPA
ANS-LNG

29. A 35 YEAR OLD LADY WITH POST COITAL BLEEDING MANAGEMENT IS
A)CLINICAL EXAMINATION AND PAP SMEAR
B)VISUAL EXAMINATION WITH LUGOL IODINE
C)VISUAL EXAMINATION WITH ACETIC ACID
D)

30. CALL EXNER BODIES ARE SEEN IN
A)GRANULOSA CELL TUMOUR
B)YOLK SAC TUMOR
ANS-GRANULOSA CELL TUMOR

31.OCCIPITO POSTERIOR POSITION IN LABOUR MANAGEMENT IS
A)OXYTOCIN DRIP
B)ARTIFICIAL RUPTURE OF MEMBRANES
C) WAIT AND WATH
D)CESSERIAN SECTION
ANS-WAIT&WATCH(REPEAT)

32. ACOUSTIC NEUROMA ARISES FROM
A)SUPERIOR DEVISION OF VESTIBULAR NERVE
B)INFERIOR DEVISION OF VESTIBULAR NERVE
C) COCHLEAR NERVE
D)VIITH NERVE

ANS-VESTIBULAR NERVE-?SUPERIOR OR INFERIOR DIVISION
(HTTP://EMEDICINE.MEDSCAPE.COM/ARTICLE/882876-OVERVIEW)

33. IN POST DUCTAL COARCTATION OF AORTA,COLLATERALS TO LOWER LIMB ARE FORMED BY ALL EXCEPT
A)VERTEBRAL ARTERY
B)SUPRASCAPULAR ARTERY
C)INTERCOSTAL ARTERY
D)INTERNAL THORACIC ARTERY

34. MALIGNAT RISK IN ALL EXCEPT
A)JUVENILE POLYPOSIS
B)JUVENILE POLYP
C)PEUTS JAGER SYNDROME
D)APC???
ANS-PEUTZ JEGHERS

35. VITAMIN DEFICIENCY THAT DOES NOT LEADS TO SEIZURE IN NEONATE
A)PYRIDOXIN
B)NIACIN
C)VITAMIN C
D)VIT B12
ANS-PYRIDOXINE

36.B CELL MARKER ARE A/E
A)CD 19
B)CD 20
C)CD 10
D) CD135
ANS-CD135

37.STIMULATION OF WHICH OF THE FOLLOWING LEADS TO ELEVATED MOOD?
1)OPTIC NERVE
2)OLFACTORY NERVE
3)VAGUS NERVE
4)TRIGIMINAL NERVE
ANS?OLFACTORY NERVE

38.WHICH OF THE FOLLOWING NOT USED NOW A DAYS…?
A)RADIUM 226
B).CO 60
C). CS 137
D OPTION IRIDIUM192

39. INVESTIGATION OF CHOICE FOR DEMONSTRATION OF VASCULAR RING AROUND AIRWAY?
1)CATHETER DIRECTED ANGIOGRAPHY
2)CT
3)MRI
4)PET
ANS-CATHETER DIRECTED ANGIOGRAPHY(ONLY ANGIOGRAPHY CAN DEMONSTRATE THE RING)

40. RADIOTHERAPY IS TOC FOR
1)NASOPHARYNGEAL CA T3N1
2)SUPRAGLOTTIC CA T3NO
3)GLOTTIC T3N1
4}SUBGLOTTIC T3NO

41.BUSPIRONE IS
1)RELEAVES ANXIETY
2)SEDATION
3)INDUCTION OF SLEEP
4)
ANS-RELIVES ANXIETY

42.ONODI CELLS AND HALLER CELLS OF ETHMOID LOBYRINTH SEEN IN RELATION TO FOLLOWING RESPECTIVELY
A)OPTIC NERVE & FLOOR OF ORBIT
B)OPTIC NERVE&INTERNAL CAROTID A.
ANS-OPTIC NERVE&INTERNAL CAROTID A.

43. MOST COMMON TUMOUR OF EYE LID..
A)SEBACEOUS CA
B)BCC
C)SCC
D)MALIGANT MELANOMA
ANS-?SEBACEOUS CA/BCC

44. SUBSTANCE P IS RELEASED IN RESPONSE TO PAIN IN PERIPHERY…
1)NERVE TERMINALS
2)MAST CELLS
3)ENDOTHELIUM
4)PLASMA

45.YOUNG FEMALE WITH WEAKNESS OF GAZE IN ALL DIRECTION INTERMITTENT PTOSIS ,PROXIMAL MUSCLE WEAKNESS,FATIGUABILITY, MOST USEFUL TEST …
1)MUSCLE BIOPSY
2)CPK
3)EDROPHONIUM TEST
4)EMG
ANS-EDROPHONIUM TEST(OBVIOUSLY ITS MYESTHENIA)

46. WHICH OF THE FOLLOWING NOT SEEN IN DERMATOMYOSITIS..
A)GOTTRENS PAPULES
B)PERIUNGUAL TELANGIECTASIA
C) SALMON RASH
D)MECHANICS HAND
ANS-SALMON RASH

47. OUTDATED DRUGS AND CYTOTOXIC WASTE ARE DISPOSED BY
A) DUMPING IN A LANDFILL
B)DESTRUCTION&DISPOSAL IN LANDFILL
C)STORE FOR MONTH AND BURRIAL
D)INCINERATION???
ANS-?DESTRUCTION&DISPOSAL IN LANDFILL

48. HEAPARIN IS INTRODUCED IN CARDIAC PATIENT WITH PREGANCY..
A)32
B 36
C 40 WKS
D AT THE TIME OF LABOUR
ANS-?36WEEKS

49. CHEMILUMISCENCE PHOSPHORENCE PHOTOCHEMILUMISCENCE ?????

50. COX 2 INHIBITS WHAT
A)CELL DIFFERENTIATION
B)CELL MIGRATION
C)CELL ADHESION
D)CELL PROLIFERATION

51. FLUMAZENIL, FALSE IS
A)IT IS A SPECIFIC ANTAGONIST OF BZD
B)IT MAY BE USED TO BARBITURATE POISONING
ANS-CAN BE USED IN BARBITURATE POISONING

52.PHENYTOIN, TRUE IS
A)IT IS EXCRETED UNCHANGED
B)IT IS NOT TERATOGENIC
C)SHOWS ZERO ORDER KINETICS
D)
ANS-SHOWS ZERO ORDER KINETICS

53. A 15 YR OLD BOY DIED SUDDENLY WHILE PLAYING IN THE FIELD. ON AUTOPSY MYOCARDIAL FIBER HYPERTROPHY, FIBROSIS RETICULAR PATERN SEEN
A)DILATED CMPATHY
B)HYPERTROPHIC CARDIOMYOPATHY
C)ARRYTHMOGENIC HEART DISEASE
D)OBSTRUCTIVE CARDIOMYOPATHY
ANS-ARRHYTHMOGENICRIGHTT VENTRICULAR DYSPLASIA

54. 6 A PERSON HAS RESTRICTED EYE MOVEMENTS IN ALL DIRECTIONS, PTOSIS BUT NO SQUINT OR DIPLOPIA
A)THYROID MYOPATHY
B)CDEM
C)MULTIPLE CRANIAL NERVE PALSIES
D)MYESTHANIA GRAVIS
ANS-THYROID MYOPATHY

55. NEONATE WITH RECURRENT INFECTION AND ABCESS DIAGNOSED OF KOSTMANN SYND ….TREATMENT..
A ANTI THYMOCYTE GLOBULIN+CYCLOSPORIN
B ANTI THYMOCYTE GLOBULIN+CYCLOSPORIN+GM-CSF
C G-CSF
D GM-CSF
ANS-GCSF(KOSTMANN SYNDROME ALSO KNOWN AS SEVERE CONGENITAL NEUTROPENIA (SCN) IS A RARE INHERITED FORM OF SEVERE CHRONIC NEUTROPENIA USUALLY DETECTED SOON AFTER BIRTH. IT WAS DISCOVERED IN 1956 BY SWEDISH DOCTOR KOSTMANN)

56. NARP SYNDROME SEEN IN
A)MITOCHONDRIAL
B)GLYCOGEN STORAGE
C)LYSOSOMAL STORAGE
D)LIPID STORAGE
ANS-MITOCHONDRIAL DISEASE

57. ANCA ASSOCIATED WITH…
A) HSP
B)
C
D WEGENERS
ANS-WEGNERS

58.ALL ARE USED IN THE TREATMENT OF VISCERAL LEISHMANIASIS EXCEPT:
A. SITAMAQUINE
B. PAROMOMYCIN
C. HYDROXYCHLOROQUINE
D. MILTEFOSINE
ANS-PAROMOMYCIN

59. STABILITY OF ANKLE JOINT MAINTAINED BY ALL EXCEPT
A)CRUCIATE LIGAMENTS
B)COLLATERAL LIGAMENTS
C)TENDONS OF MUSCLES ATTACHED
D)CLOSE APPOSITION OF ARTICULAR SURFACES OF BONES
ANS-CRUCIATE LIGAMENTS

60. A TEACHER SLAPPED A STUDENT, SHE SUFFERED FROM 25% HEARING LOSS WHICH WAS HEALED BY SURGERY, WHAT KIND OF INJURY IS THIS
A)SIMPLE
B)GRIVEOUS
C)DANGEROUS
ANS-SIMPLE INJURY

61. MOST APPROPRIATE MARKER OF GISTA)
CD117
ANS-CD117

62.MOST COMMON SEQUELAE TO PERIVENTRICULAR LEUKOMALACIA IS
A)SPASTIC DIPLEGIA
B)SPASTIC QUADRIPLEGIA
C)
ANS-SPASTIC DIPLEGIA

63. FALSE ABOUT JAPANESE ENCEPHALITIS
A)PIGS ARE AMPLIFIERS
B)WATER TANKS SERVE AS BREEDING SITE
C) TRANSMITTED BY CULEX MOSQUETOES
D) TWO DOSES OF VACCINE
ANS-2 DOSES OF VACCINE

64 FALSE ABOUT CAMPYLOBACTER
A. HUMANS ARE THE ONLY RESERVOIRS
B.SOURCE OF INFECTION IS POULTRY
C. CAMPYLOBACTERIOSIS IS DUE TO C JEJUNI
D.C.JEJUNI SEQUALAE IS GBS
ANS-HUMANS ARE THE ONLY RESERVOIRS

65. IN WEGNERS GLOMERULONEPHRITIS CHARCTERSTIC FEATURE SEEN IS…
1 GRANULOMAS IN THE VESSEL WALL
2 FOCAL NECROTIZING GLOMERULO NEPHRITIS
3 NODULAR GLOMERULO SCLEROSIS
4 INTERSTITIAL GRANULOMA
ANS-GRANULOMAS IN THE VESSEL WALL

66. A MALE WITH AZOOSPERMIA …ON EXAMINATION SIZE OF TESTIS NORMAL FSH NORMAL TESTOSTERONE  ORMAL…PROBABLE CAUSE…
A MALDESCENDED TESTIS
B KLINIFELTERS SYND
C KALLMAN SYND
D VAS OBSRUCTION
ANS-VAS OBSTRUCTION

67. ANTI TNF ALPHA NOT USED IN??
A) RA+HEP B
B) RA+HEP C
C) RA+HIV
D) RA+PULMONARY FIBROSIS

68. PAIN IN EARLY LABOUR IS LIMITED TO DERMATOMES
1 T11 T12
2 S1 S3
3 L4L5
4

69. THE UTERINE BLOOD FLOW AT TERM?

70. HLA IS PRESENT ON..
1 SHORT ARM CHR 6
2 LONG ARM CHR 6
3 SHORT ARM CHR 3
4 LONG ARM CHR 3
ANS-SHORT ARM CHROMOSOME 6

71. FALSE ABOUT P 53
1 PRESENT ON CHR 17
2 ARREST CELL CYCLE IN G1
3 WT 53 KDA
4 NON MUTATED WILD P53 IS ASS WITH NEOPLASMS IN CHILDHOOD
ANS-NON MUTATED WILD P53 IS ASS WITH NEOPLASMS IN CHILDHOOD

72. ERUTHROMYCIN IS GIVEN IN INTESTINAL HYPOMOTILITY:
A)B’COS IT BINDS TO MOTILIN RECEPTORS
ANS-BINDS TO MOTILIN RECEPTORS

73. ZN IS A COFACTOR OF
A)ALCOHOLIC DH
B)PYRUVATE DH
C)PYRUVATE DECARBOXYLASE
D)ALPHA KETO ACID DH
ANS-?PYRUVATE DEHYDROGENASE

74. A 67 YR MALE SMOKER WITH HAEMOPTYSIS WITH COUGH….BROCHOSCOPIC BIOPSY SHOWS UNDIFFERNTIATED TUMOUR…IMMUNOHISTOCHEMICAL MARKER USEFUL IS
1 CYTOKERATIN
2 VIAMENTIN
3 CALRETININ
4
ANS-?CYTOKERATIN

75. NEPHROTOXICITY IS SEEN WITH:
A. AZATHIOPRINE
B. LEFLUNOMIDE
C. MYCOPHENOLATE MOFETIL
D. TACROLIMUS
ANS-TACROLIMUS

76. ALL EXCEPT USE CAMP AS SECOND MESSANGER
A)CORTICOTROPIN
B)DOPAMINE
C)GLUCAGON
D)VASOPRESSIN
ANS-?CORTICOTROPIN

77. BLUNT INJURY ABDOMEN, HEMODYNAMICALLY STABLE, INVESTIGATION OF CHOICE:
A. DPL
B. FAST
C. CT
D.
ANS-FAST

78. ANIRIDIA IS ASS WITH
1 NEPHROBLASTOMA
2 MEDULLOBLASTOMA
3 HEPATOBLASTOMA
4.RETINOBLASTOMA
ANS-NEPHROBLASTOMA(WAGR)

79. ALL ARE ASSOC WITH FOETAL ALCOHOL SYNDROME EXCEPT
1. MICROCEPHALY
2. OVERGROWTH
ANS-OVERGROWTH

80. INFANT OF DIABETIC MOTHER…CAUSE OF SEIZURES?
1. HYPOGLYCEMIA
2. HYPOCALCEMIA
3. HYPOMAGNESEMIA
4. HYPOXIA
ANS-?HYPOGLYCEMIA

81. WHAT IS MOST MEDIAL IN THE FEMORAL TRIANGLE
1. LYMPHATICS
2. NERVE
3. VEIN
4. ARTERY
ANS-LYMPH NODE

82. WHAT DOES NOT PASS BELOW THE FLEXOR RETINACULUM
1. ULNAR N
2. MEDIAN N.
3. FLEXOR DIG SUP
4. FLEXOR DIG PROFUNDUS
ANS-ULNAR NERVE

83. WHAT IS NOT SEEN IN PSEUDOGOUT
1. SMALL JOINTS AFFECTED
2. LARGE JOINTS AFFECTED
3. CHONDROCALCINOSIS
4. DEPOSITION OF CA PYROPHOSPHATE
ANS-SMALL JOINTS AFFECTED

84. GIRL PRESENTS WITH PAIN IN LEGS, RECURRENT VOMITING AND HEADACHE…ALL PHYSICAL INVESTIGATIONS NORMAL
1. SOMATOFORM PAIN DISORDER
2. SOMATAISATION
3. CONVERSION DISORDER
ANS-CONVERSION DISORDER

86. BEST MARKER FOR DYSLIPIDEMIA
1 TG AND CHOLESTEROL
2LDL/HDL RATIO
3 LDL/CHOLESTEROL
4 APO A1
ANS-LDL/HDL RATIO

87. RADIATION INDUCED NECROSIS OF BRAIN- MOST SENSITIVE:
A. CT
B. MRI
C.PET
D. BIOPSY
ANS-PET

88. DEFECTIVE DNA REPAIR IS ASS E
1 XERODERMA PIGMENTOSUM
2 ALBINISM
3
4
ANS-XERODERMA PIGMENTOSUM

89. TREATMENT OF CHOICE IN GENITAL WART IN PREGNANCY
A)SALICYLIC ACID WITH LACTIC ACID SOLUTION
B)PODOPHYLOTOXIN
C)IMIQIMOD
D)CRYOTHERAPY
ANS-?CRYOTHERAPY

90. TRUE IN ASTHMA..
1 INCREASED FRC REDUCED RESIDUAL VOLUME
2 INCREASED FRC INCRASED RESIDUAL VOL
3 REDUCED FRC REDUCED RESIDUAL VOLUME
4 REDUCED FRC INCRASED RESIDUAL VOL
ANS-INCREASED RV&FRC

91. WHICH OF THEM IS NOT A PERSONALITY DISORDER?
A) SENSATION SEEKING
B) NEUROTISM
C) PLEASURE
D) PROBLEM SOLVING
ANS-PROBLEM SOLVING

92. NITRATES NOT USED IN
1 CHF
2 CYANIDE POISONING
3 ESOPHAGEAL SPASM
4 RENAL COLIC
ANS-RENAL COLIC

93. THIRD NERVE PALSY WITH NORMAL PUPILLARY REACTION..
1 ANEURISM
2 DIABETES
3 TRAUMA
4 RAISED ICT
ANS-DIABATES

94. LYNCH SYNDROME ASSOCIATD WD??
1 BREAST,COLON,OVARY
2.BREAST,ENDOMET,OVARY
3.BREAST,COLON,ENDOMET
4. COLON,ENDOMET,OVARY
ANS-BREAST,ENDOMET,OVARY

95. HEAD ACHE WITH BITEMPORAL HEMIANOPIA WITH 6/6 VISION…SEEN WITH
1
2 TRAUMA
3 CHIASMAL LESIONS
4 B/L CAVERNOUS LESIONS
ANS-CHIASMAL LESION

96. WEAKEST AREA OF SCLERA …
1 BEHIND RECTUS INSERTION
2 LIMBUS
3 EQUATOR
4 INFRONT OF RECTUS
ANS-?BEHIND RECTUS INSERTION(REPEAT)

97. SUMTHNG DAT IS CONSISTENT,……….AND SUBJECT TO CHANGE?????
1. KNOWLEDGE
2 CULTURAL BELIEF
3 ATTITUDE
4 PRACTISE
ANS-CULTURAL BELIEF

98. NOT FELT WITH P/R EXAMINATION
1 ANORECTAL RING
2 PROSTATE
3 URETER
4 BULB OF PENIS
ANS-URETER

99. INJURY TO HEAD OF FIBULA, ALL ARE INVOLVED EXCEPT:
A. COMMON PERONEAL N
B. SUPERFICIAL PERONEAL
C. ANTERIOR TIBIAL
D. TIBIAL
ANS-TIBIAL NERVE

100. DEEP PERONELA NERVE SENSORY INNERVATION
A)1ST WEB SPACE
B)5TH WEB SPACE
C)ANTERO LATERAL DORSUM OF FOOT
D)LATERAL PART OF LEG
ANS-1ST WEB SPACE

101. HISTORY OF NASAL CONGESTION AND PAIN AROUND MEDIAL CANTHUS WITH RIGT SIDED PROPTOSIS, CHEMOSIS DEFECTIVE RIGHT GAZE…FEVER…
A):CAVERNOUS SINUS THROMBOSIS
B)ORBITAL CELLULITIS
C) ETHMOID SINUSITIS
D)ORBITAL APEX SYND
ANS-ORBITAL APEX SYND

102. 62.A CHILD PRESENTS WITH PERIOSTEAL REACTION,FEVER,ESR RAISED AFTER 1 MONTH TRAUMA. INV OF CHOICE
A.MRI
B.PET
C.CT SCAN
D.CORE BIOPSY
ANS-CORE BIOPSY

103. TRANSTENTORIAL HERNIATION RESULTS IN ALL EXCEPT;
A.IPSILATERAL HEMIPARESIS
B.IPSILATERAL OCULOMOTOR PARESIS
C.DECERBRATION
D.CHEYNE STOKES RESP
ANS-IPSILATERAL HEMIPARESIS(ITS CONTRALATERAL)

104. 71.DRUG NOT USED IN CHF..
1 NTG
2 SPIRONOLACTONE
3 NISIRITIDE
4 TRIMETAZIDINE
ANS-TRIMETAZIDINE

105. SUDDEN THUNDERCLAP HEADACHE, UNCONSCIOUSNESS,IPSILATERAL ,DILATED PUPIL DUE TO:-
A.ACUTE ISCHEMIA OF MIDBRAIN
B.ACUTE ANEURYSMAL HEMORRHAGE
C.MENNGITIS
D.BRAIN STEM ENCEPHALITIS
ANS-ACUTE ANEURYSMAL HEMORRHAGE(REPEAT)

106. RIB NOTCHING IS SEEN IN A/E
1 BT SHUNT
2.PULMONARY ATRESIA WD VSD
3.
4.WATERSONS SHUNT

107. WHICH OF THE FOLLOWING IS ASSOCIATED WITH > 20% RISK OF CHROMOSOMAL ANOMALIES?
A. OMPHALOCELE
B. GASTROSCHISIS
C. CLEFT LIP
D. SPINA BIFIDA
ANS-O MPHALOCELE

108. WHAT DOES “C” IN CRP STAND FOR?
1. C- POLYSACCHARIDE OF PNEUMOCOCCUS
2. CHONDROITIN SULFATE IN SERIES WITH ARP, BRP
3. CONCANAVALIN A
4. CELLULAR
ANS- C- POLYSACCHARIDE OF PNEUMOCOCCUS

109. ELDERLY MALE WITH CHEST PAIN, COUGH AND SPUTUM IN WHICH CULTURE ON BLOOD AGAR YIELDS GRAM POSITIVE COCCI. HOW TO DIFFERENTIATE FROM NORMAL COMMENSALS?
A. BILE SOLUBILITY TEST
B. BACITRACIN
C. OPTPCHIN
D.CATALASE
ANS-BACITRACIN

110. NOT TRUE IS
1 SUPERIOR THY ART IS BR OF EXT CAROTID
2 INF THY IS BR OF THYRO CERVICAL TRUNK
3 PARATHYROID ART IS BR OF POST DEV OFSUP THY ART
4 THYROIDEMA ART IS INVARIABLY A BR OF ARCH OF AORTA
ANS-THYROIDEMA ART IS INVARIABLY A BR OF ARCH OF AORTA

111. TOCOLYTIC OF CHOICE IN HEART DISEASE???????
1.NIFIDIPINE
2.MGSO4
3.ATOSIBAN
4.ALCOHOL
ANS-MGSO4

112. HIGH PROLACTIN DUE TO
1.HIGH FSH
2.ELEVATED ESTRADIOL
3. ELEVATED TESTOSTERONE
4.
ANS-ELEVATED FSH

113. BABY WID 46XX HAS EXT GENITALS OF MALE, WHICH OF D FOLLOWING IS NOT A POSSIBLE DD OF THIS CTD?????????
1.AROMATASE DEFICIENCY..
2.
3. MOTHER HAS ADRENAL ANDROGEN TUMOR
4.ANTI MULLERIAN HORMONE DEFICIENCY
ANS-ANTI MULLERIAN HORMONE DEFICIENCY

114. OCP FAILS WHEN USED WITH ALL EXCEPT…
1 ASPRIN
2 TETRACYCLINE
3 PHENYTION
4 RIFAMPICIN
ANS-TETRACYCLINE

115. NECROTIZING LYMPHADENITIS IS SEEN IN
1 KIMURA DISEASE
2 KIKUCHI DISEASE
3 HODGKINS
4 SARCOIDOSIS??
ANS-KIKUCHI DISEASE

116. PREMATURE BABY 1.5KG 32 WKS BORN WITH EMERGENCY C.S. NOW DEVELOPS RESP. DISTRESS WITH GRUNTING. BEST MANAGEMENT:
1. MOIST OXYGEN THRU’ HEADBOX
2. MECHANICAL VENTILATION
3. C-PAP
4. SURFACTANT THERAPY PLUS MECHANICAL VENTILATION
ANS-SURFACTANT THERAPY PLUS MECHANICAL VENTILATION(RDS)

117. TRUE ABOUT BURKITT’S LEUKAEMIA:
1. CD 34 AND SURFACE IG BOTH +VE
2. CD 34 – BUT SURFACE IG+
3. CD 34+ BUT SURFACE IG-
4. BOTH NEGATIVE

118. TYPE OF ANAEMIA CAUSED BY ILEOCAECAL TB:
1. IRON – DEFICIENCY
2. MEGALOBLASTIC
3. SIDEROBLASTIC
4. NORMOCYTIC NORMOCHROMIC
ANS-MEGALOBLASTIC ANEMIA

119. NOT A HIGH RISK FACTOR FOR CHOLANGIO CA:
1. CL. SINENSIS INFESTATION
2. ULCERATIVE COLITIS
3 CHRONIC TYPHOID
4. CHOLEDOCHOLITHIASIS
ANS-CHRONIC TYPHOID

120. WHICH IS NOT A PRODRUG:
1. FOSINOPRIL
2. ENALAPRIL
3. ——–
4. LISINOPRIL
ANS-LISINOPRIL

121. NOT A COMMON CAUSE OF VASCULITIS IN ADULTS:
1. GIANT CELL ARTERITIS
2. PAN
3. KAWASAKI DISEASE
4. HSP
ANS-KAWASAKI DISEASE

122. NOT TRUE ABOUT N. GONORRHOEAE:
1. EXCLUSIVE HUMAN PATHOGEN
2. ACUTE URETHRITIS IS MC MAIFESTATION IN MALES
3. ALL STRAINS ARE HIGHLY SENSITIVE TO PENICILLIN
4. SOME STRAINS MAY CAUSE DISSEMINATED DISEASE
ANS-ALL STRAINS ARE HIGHLY SENSITIVE TO PENICILLIN

123. RECURRENT PLAQUES ON GLANS WHICH HEAL WITH RESIDUAL HYPERPIGMENTATION
1. APTHOUS ULCER
2. FIXED DRUG ERUPTION
3. HERPES GESTATIONALIS
4. CHLAMYDIAL INF.
ANS-APHTHOUS ULCER

124. UTERINE BLOOD FLOW AT TERM:
1. 50-75 ML/MIN
2. 150-200 ML/MIN
3. 350-400 ML/MIN
4. >500 ML/MIN

125. HLA B27 +
A) ANKYLOSING SPONDILITIS
ANS-ANKYLOSING SPONDYLITIS

126. HYPERKALEMIA WITHOUT ECG CHANGES. ALL USED IN T/T EXCEPT:
1. INSULIN-GLUCOSE
2. CALCIUM GLUCONATE
3. SODI- BICARB
4. SALBUTAMOL
ANS-CALCIUM GLUCONATE

127. NOT TRUE ABOT PROSTATIC UREHTRA:
1. TRAPEZOID IN CROSS-SECTION
2. PRESENCE OF VERUMONTANUM
3. OPENING OF PROSTATIC DUCTS
4. CONTAINS URETHRAL CREST
ANS-PRESENCE OF VERUMONTANUM

128. INFECTIVE STAGE FOR MOSQUITO IN CASE OF PLASMODIUM
A) GAMETOCYTE
B)SPORAZOIT
ANS-GAMETOCYTE

129. NOT RELATED TO DEVELOPMENT OF DEPENDANCE:
1. PERSONALITY
2. FAMILY HISTORY
3. PRESSURE BY PEERS
4. INTELLIGENCE
ANS-INTELLIGENCE

130. YOUNG BOY WITH MULTIPLE FLACCID [BLEEP] AND ORAL MUCOSAL LESIONS. MOST LIKELY FINDING:
1. FISH NET IGG IN EPIDERMIS
2. LINEAR IGG IN DEJ
3. LINEAR IGA IN DERMAL PAPILLAE
4. GRANULAR IGA IN RETICULAR DERMIS
ANS- FISH NET IGG IN EPIDERMIS

131. YOUNG GIRL WITH PAST H/O REPEATED PAIN OVER MEDIAL CANTHUS AND USE OF DECONGESTANNTS NOW PRESENTS WITH INTENSE CHILLS, RIGORS, DIPLOPIA ON LATERAL GAZE , OPTIC DISC CONGESTED. MOST LIKELY DIAGNOSIS:
1. ETHMOIDAL SINUSITIS
2. ORBITAL CELLULITIS
3. CAVERNOUS SINUS THROMBOSIS
4. ORBITAL APEX SYNDROME
ANS-ORBITAL APEX SYNDROME

132. NOT TRUE ABOUT ASO TITRE:
1. —————-
2. MAJOR JONES’ CRITERIA
3. —————————-
4. MAY NOT BE ELEVATED EVEN IN PRESENCE OF CARDITIS
ANS-MAJOR JONES CRITERIA

133. 7 YR OLD BOY, H/O TRAUMA 2 MONTHS BACK, NOW PRESENTS WITH FEVER AND ACUTE PAIN OVER THIGH. FEMORAL SHAFT SHOWS LESION WITH LAMINATED PERIOSTEAL REACTIONS. NEXT MANGEMENT:
1. CORE FEMOR BIOPSY.
2. TC99 MDP SACN
3.———
4. HB, LEUCOCYTE COUNTS
ANS-CORE FEMORAL BIOPSY

134. MATERNAL CHROMOSOME 15 DISOMY ASSOCIATED WITH
1. FRAGILE X SYNDROME
2. PRADER WILLI SYNDROME
3. ANGELMANN SYNDROME.
ANS-ANGELMAN SYND

135. NEXT LINE OF MANGEMENT FOR ADENOCA GB PENETRATING MUSCULAR LAYER BUT NOT SEROSA. NO METASTSIS FOUND DURING SURGERY AND INVESTIGATIONS
1. IMMEDIATE PLAN FOR SEGMENTAL HEPATECTOMY
2. WAIT WITH SERIAL USGS
3. CHEMOTHERAPY
ANS-IMMEDIATE SERIAL USG

136. THIAZIDES CAN CAUSE:
1. HYPOKALAEMIC MET. ALKALOSIS
2. HYPOURICAEMIA
3. HYPOLIPIDAEMIA
4. IMPOTENCE
ANS-IMPOTENCE

137. POOR PROGNOSIS IN ALL:
1. TLC 4000-10000
2. AGE < 2 YRS
3. PRESENCE OF TESTICULAR INVOLVEMENT AT PRESENTATION
4. PRESENCE OF BLASTS IN PERIPH. SMEAR
ANS-AGE <2YRS

138. GLASS GOW COMA SCALE … EYE OPENING WITH PAINFUL STIMULUS ,IN APPROPRIATE VERBAL RESP TO PAIN,LOCALIZES TO PAIN..
1 8
2 10
3 12
4 14
ANS-10

139. PT FROM HIMACHAL PRADESH WID SMALL ULCER IN LEG…AND INGUINAL LYMPHADENOPATHY…. WHICH OF D FOLLOWING STAIN WUD U PREFER FOR BIPOLAR STAINING???
1.KOH??
2.GIEMSA
3. WAYSONS

140. WIDAL TEST, ALL EXCEPT ONE, ARE CORRECT”
A. EVEN ONE HIGH TITER IS NOT ENOUGH FOR CONCLUSIVE DIAGNOSIS.
B. O ANTIBODY LASTS LONGER AND HENCE IS NOT INDICATIVE OF RECENT INFECTION
C. BASELINE TITERS DIFFER DEPENDING ON THE ENDEMICITY OF HTE DISEASE
D. H ANTIBODY CANNOT DIFFERENTIATE BETWEEN RYPES.
ANS-O ANTIBODY LASTS LONGER AND HENCE IS NOT INDICATIVE OF RECENT INFECTION

141. MEMORY CELLS ESCAPE APOPTOSIS B’COS OF;
A. NERVE GROWTH FACTOR
B. PLATELET DERIVED GROWTH FACTOR
C. FIBROBLAST GROWTH FACTOR
D.

142. MRKH HAS FOLLOWING FEATURES A/E
1.ABSENT UTERUS
2.ABSENT CERVIX
3.ABSENT OVARY
4.ABSENT VAGINA
ANS-ABSENT OVARY(WAS THIOS QUESTION ASKED IN THIS AIIMS )

143. WHICH OF THE FOLLOWING IS LEAST NARCOTIC…
1 MORPHINE
2 CODEINE
3 HEROIN
4 PAPAVERINE
ANS-PAPAVERINE

144. ABO ANTIGENS NOT FOUND IN
A) CSF
B) SEMEN
C) PLASMA
D)SALIVA
ANS-CSF

145. ABO INCOMPATIBILITY NOT SEEN WITH
A) FFP………..
B)PRP
C) PT. CONC.
D) CRYOPRACIPITATE

146. VORICONAZOLE IS USED FOR ALL D FOLL A/E
1.ASPERGILLOS
2.CANDIDA ALBICANS
3.CANDIDA TROPICALIS
4.MUCORMYCOS
ANS-CANDIDA ALBICANS

147. MIC-2 POSITIVE IN
A. EWING’S
B. OSTEOSARCOMA
C.
D.
ANS-EWINGS

148. ALL D FOLL ARE USED IN D TREATMENT OF HYPERK+ A/E
1.10ML OF 10% CALCIUM GLUCONATE.
2.25-50ML NAHCO3.
3.50% DECTROSE
4.PER RECTAL EXCHNGE RESINS
ANS-NAHCO3

149. LOW SERUM ALKALINE PHOSPHATASE IN:
A. PRIMARY BILIARY CIRRHOSIS
B. HYPERPHOSPHATEMIA
C. HYPOPHOSPHATEMIA
D. HEPATITIS A
ANS-HYPERPHOSPHATASIA

150. MURMUR IS INCREASED WITH VALSALVA MANOUVRE IN:
A. MS
B. AS
C. HOCM
D.
ANS-HOCM

151. KARYOTYPING UNDER LIGHT MICROSCOPY:
A) G-BANDING
B) Q BANDING
C) C BANDING
D) FUDR BANDING
ANS-G BANDING

152. TRANSITIONAL CELL EPI SEEN IN A/E:
A)URETERS
B)MEM URETHRA
C)MAJOR CALYX
D)BLADDER
ANS- MEMBRANEOUS URETHRA(REPEAT)

153. ALL R CONTENTS OF VAGINAL SPHINCTER EXP: EXT.URETHRAL SPHINCTER INT.URETHRAL SPHINCTER-ANS
BULBOSPONGIOSUS PUBOVAGINALIS
ANS-INTERNAL URETHRAL SPHINCTER(REPEAT)

154. A CHILD POSTED FOR SURG,PT IN RENAL FAILURE,MUSCLE RELAXANT WHICH CAN BE USED–ATRACURIUM
ANS-ATRACURIUM(HOFFMAN ELIMINATION)

155. TOXICITY OF CO LIMITED TO ITS DIFFUSION D/T
A) HIGH AFFINITY 2 HB
B) ALVEOLAR MEMB LESS PERMEABLE TO CO
C) ?
D) ?
ANS-PARTIAL PRESSURE

156. PT WITH LIMITED SCLERODERMA AND ONE MONTH H/O SHORTNESS OF BREATH. WITH FVC SLIGHTLY DECREASED
FEV1 MARKEDLY INCREASED(COMPARED TO PREDICTED) DLCO MARKEDLY DECREASED (I CAN’T RECALL VALUES)
A. INTERSTITIAL LUNG DISEASE
B. PULMONARY HTN
C.
D. DIAPHRAGMATIC WEAKNESS
ANS-PULMONARY HYPERTENSION

157. A CHILD WITH CHRONIC DIARRHEA FOR LAST ONE YEAR. STOOL SAMPLE REVEAL 100 MICRON OVA IN INTESTINE , ALL ARE DIFFERENTIALS EXCEPT
A) G. DISCOIDES
B) CHLONORCHIS SINENSIS
C) FASCIOLA GIGANTICA
D) OPHISTHORCIS VIVERRANI

158. RX OF DESMOID TUMORS
A)WIDE EXCISION
B) WIDE EXCISION + RT
C) RT
D)SIMPLE EXCISION
ANS-WIDE EXCISION=RT

159. ALL ARE “IMPACT” INDICATOR FOR EVALUATION OF ASHA’S PERFORMANCE- EXCEPT
A) NUMBER OF MEETINGS ATTENDED
B) NUMBER OF INSTITUTIONAL DELIVERIES
B) REDUCTION IN INFANT MORTALITY
C) HOURS OF TRAINING
ANS-NUMBER OF INSTITUTINAL DELIVARIES

160. ALL ARE INCLUDED IN NRHM EXCEPTA)
STRENGTHENING OF JSY
B) FORMATION OF PATIENT AND SOCIAL WELFARE SOCIETIES
C) STATE AND DISTRICT HEALTH MISSION
D) RECRUITMENT AND TRAINING OF ASHA
ANS-FORMATION OF PATIENT WELL FARE SOCIETIES

161. TRANSECTION AT MID-PONS:
A. RAPID, SHALLOW BREATHING
B. APNEUSIS
C. HYPOXIA
D. DEEP BREATHING

162. NOT GIVEN IN UNDER DIRECTLY OBSERVED THERAPY
A)CLOFAZIMINE /ETHAMBUTOL
B) DAPSONE
C) RIFAMPICIN
D) PYRAZINAMIDE
ANS-DAPSONE

163. YR OLD MAN RECEIVING ASPIRIN FOR M.I. PROPHYLAXIS FOR LAST 2 YR. HE PASSED BLACK STOOL FOR 1 DAY. NO ABNORMALITY FOUND IN ABDOMINAL EXA. PROBABLE DIA:
A. DUODENAL ULCER
B. CA COLON
C. ESOPHAGIAL VARIX
D. ILIOCECAL TB.
ANS-DUODENAL ULCER

164. WHICH STATEMENT IS INCORRECT :
1) CHEMILUMINESCENCE :- EXCITED ELECTRON IN HIGHER ORBIT COMES TO LOWER ORBIT BY
EMITTING ENERGY IN FORM OF PHOTON
2) BIOLUMINESCENCE:- IS A FORM OF CHEMILUMINESCENCE
3) PHOSPHORESCENCE :- ABSORBED RADIATION EMITTED AS LIGHT
4)PHOTOCHEMILUMINESCENCE

165. GLUCOSE TRANSPORTER IN MYOCYTE IS
A) GLUT1
B) GLUT2
C) GLUT3
D) GLUT.4
ANS-GLUT 4

166. STAIN USED IN IDENTIFYING FUGII IS
A) METHANAMINE
B) NIGROSIN
C) ….
C) …
ANS-MUCICARMINE

167. SENSITIVE TEST FOR CHLAMYDIA:
A. CULTURE
B. NUCLEIC ACID AMPLIFICATION
C.
D.
ANS-NUCLEIC ACID AMPLIFICATION

168. CARISOPRODOL ACTIVATION FORMS WHICH METABOLITE
A) AMPHETAMINE
B) MEPROBAMATE
C) DOXYLAMINE
D) DIMETHADIONE
ANS-MEPROBAMATE

169. BA SWALLOW, POSTERIOR INDENTATION SEEN WITH:
A. LEFT ATRIUM
B. AORTIC KNUCKLE
C. ABERRANT RIGHT SUBCLAVIAN
D. SLING OF PULMONARY ARTERY
ANS-LEFT ATRIUM

170. HIGHEST CONCENTRATION OF POTASSIUM IS SEEN IN
A) BILE
B) PANCREATIC JUICE
C) ILEAL SECRETIONS
D) RECTUM
ANS?PANCREATIC JUICE

171. 25 YEAR OLD FEMALE PATIENT PRESENTING WITH DILATED ARCH OF AORTA WITH AR, AORTA RESECTED ON HPE SHOWS PANARTERITIS DIAGNOSIS IS
A) NONSPECIFIC
B) TUBERCULOSIS
C) ….
D) ….
ANS-TUBERCULOUS

172. FALSE ABOUT HEMOPHILUS INFLUENZAE IS

A) IT NEEDS FACOR X AND V FOR GROWTH IN CULTURE MEDIA
B) CAPSULE PLAYS AN IMPORTANT ROLE IN PATHOGENICITY
C) IT’S A RARE CAUSE OF MENINGITIS IN FIRST TWO MONTHS OF LIFE
D)…..

174. METHOD FOR DIAGNOSING WHOOPING COUGH
A) COUGH PLATE CULTURE
B) SPUTUM SMEAR
C)…..
D)….

175. LEFT PHRENIC NERVE RUNS?
A. ANT TO SCALNEUS ANT
B. POST TO BRACHIAL PLEXUS.
C
D
ANS-POSTERIOR TO HILUM OF LUNG

176. ASCENDING DIFFUSE ANEURYSM OF AORTA IN A HYPERTENSIVE FEMALE CAUSED BY
1.NONSPECIFIC AORTOARTERITIS
2.TUBERCULAR AORTOARTERITIS
3.PAN
4.WAGENERS GRANULOMATOSIS

177. SPONTANEOUS RYTHMIC RESPIRATION INITIATED IN
A)PRE-BOTZINGER COMPLEX.
B)DRG
C)PNEUMATAXIC CENTRE
D)APNEUSTIC CENTRE
ANS-PREBOTZINGER COMPLEX

178.IN TRANSTENTORIAL HERNIATION WHICH OF THE FOLLOWING NOT SEEN?
A)IPSILATERAL MYDRIASIS
B)IPSILATERAL HEMIPARESIS
C)DECEREBRATE POSTURE
D0CHEYNE STOKES

178.MONTHOLD MALE BABY WITH VIGOROUS APPETITE EATS WELL BUT VOMITS AFTER FEEDING WHICH IS DOAGNOSIS?
1)CHPS
2)HIRCHISPRUNGS DISEASES
3)?
4)?
ANS-CHPS

179. YR MALE WITH CONTROLLED THYROTOXICOSIS AND CARCINOMA RECTUM UNDERGOING LAPAROSCOPIC ABDOMINO PERINEL RESECTION FOUND TO HAVE DECREASED BLOOD PRESSURE AND HEART RATE END TIDAL CO2FOUND TO HAVE REDUCED FROM 40 TO 10 AND MILL WHILLER MURMUR WHAT IS THE CAUSE
A) EMBOLISM
B)THYROID STROM
C)BLEEDING
D)HYPOXIA
ANS-THYROTOXICOSIS(GOUING TO HIGH OUT PUT FAILURE)

180. THE RISK FACTOR ASSOCIATION OF SMOKING WITH PANCREATIC CANCER WAS STUDIED IN A CASE CONTROL STUDY,THE VALUES WHICH WERE FOUND WERE:-
ODDS RATIO ____ 95% CONFIDENCE LIMITS
RISK A 3.0 1.1- 3.1
RISK B 2.0. 1.1- 2.0*
RISK C 1.0. 0.5-1.0
WHICH IS TRUE:-
A) RISK A IS ASS MORE
B) RISK B IS ASS MORE
C) RISK C IS ASS MORE STRONGLY
D) ALL RISK A,B AND C ARE EQUALLY ASSOCIATED

181. 1 WEAK BEFORE INCIDENCE RECALL IS CALLED AS
A)RECECENT MEMORY
B)REMOTE MEMORY
C)WORKING MEMORY
D)
ANS-DELAYED MEMORY

182. WHICH OF THE FOLLOWING IS FALSE?
A)FOOD POISONING CAUSING STRAINS OF CL.PERFRINGES PRODUCE HEAT RESISTANT SPORES
B) SHOWS POSITIVE NEGLER’S REACTION
C)MOST IMP TOXIN IS HYALURONIDASE
D)CL.PERFRINGES IS THE MOST COMMON CAUSE OF GAS GANGRENE

183. WHICH OF THE FOLLOWING IS FALSE?
A)BCL-6-BURKITTS LYMPHOMA
B)BCL-2-FOLLICULA N MANTLE CELL LYMPHOMA
C)CD-10 MANTLE CELL LYMPHOMA

184. FLUMAZENIL, FALSE IS
A)IT IS A SPECIFIC ANTAGONIST OF BZD
B)IT MAY BE USED TO BARBITURATE POISONING AS IT THEY ACT ON THE SAME RECEPTOR-GABA A
C)GIVEN INTRAVENOUSLY
D)ACTS ON GABA A CHANNEL IN CASE OF BZD
ANS-MAY BE USED TO BARBITURATE POISONING AS IT THEY ACT ON THE SAME RECEPTOR-GABA A

185. FULL THICKNESS GRAFT CAN OBTAINED FROM ALL OF THE FOLLOWING EXCEPT
A)ELBOW
B)SUPRA CLAVICLULAR
C)GROIN
D)AXILLA

186. RECURRENT OCCIPITAL HEADACHE IN A GIRL, WHICH IS ALSO SEEN IN HER MOTHER
1)BASILAR MIGRAINE
2)CERVICAL..
3TEMPORAL ARTERITIS
4)VESTIBULAR NEURITIS?
ANS- BASILAR MIGRAINE

187. REGARDING FLAIL CHEST ALL THE FOLLOWING ARE TRUE EXCEPT
A)AT LEAST FRACTURE OF THREE RIBS BILATERALLY
B)SHOULD BE INTUBATED IF PO2 LESS THAN 40% WITH 60 % OYGEN
C)PARADOXICAL BREATHIN IS NT SEEN IN CONSCIOUS PT
D)IF OVERLAPPING IS SEEN THEN SHUD BE TREATED WITH OPEN REDUCTION
ANS-IF OVERLAPPING IS SEEN THEN SHUD BE TREATED WITH OPEN REDUCTION

188. DIFF BTWN ANTIMORTEM N PM BURNS ALL EXCEPT
A)VESILCLE WITH HYPEREMIC BASE
B)PUS
C)VESICLE WITH AIR
D)INFLAMMATORY RED LINE
ANS-VESICLE WITH AIR

189 TUMORS ASS WIT ORGANISMS ALL EXCEPTA)
HEPATOCELLULAR CA
B)NON SCLC
C)GASTRIC CA
D)NASOPHARYNGEAL CA
ANS-NOC SCLC

190. GROWTH CHART A/E
A)TOOL 4 EDUCATING MOTHERS
B)POSITION OF DOT MORE IMP THAN DIRECTION
C)BTWN TOP 2 LINE SHOWS ROAD TO HEALTH
D)LOWERMOST LINE-CHILDREN BELOW 3RD PERCENTILE
ANS-POSITION OF DOT MORE IMP THAN DIRECTION

191. CAUSTIC POISON CORRODES MUCOSA COZ
A)ITS HYGROSCOPIC
B)IT HS GLUE LIKE ACTION
C)ITS PROGRAMMED 2 STICK
D)IT HS AFFINITY 4 MUCOSA

192. EFFECTIVE LEPROSY CONTROL PROG A/E
A)HIGH NEW CASE DETECTION RATE
B)INCREASING NO OF CHILDREN AFFECTED
C)DECREASED TYPE 2 DISABILITY
ANS-INCREASE IN NUMBER OF CHILDREN AFFECTED

193. 17 YR GIRL WITH AMENORRHOEA,ABSENT BREASTS,HYPOPLASTIC UTERUS
A) TURNERS
B)GONADAL DYSGENESIS
C)ANDROGEN INSENSITIVITY SYNDR
ANS-TURNER SYNDROME

194. A ROBUST MALE BABY WITH VIGOUROUS FEEDING AND IMMEDIATE VOMITING AT 2 MTHS. DIAGNOSIS?
A. BRAIN TUMOUR.
B. C.H.P.S
C PARALYTIC ILEUS.
D HIRSCHPRUNGS

C-REACTIVE PROTEIN- C STANDS FOR C POLYSACHHARIDE ANTIGEN OF PNEUMOCOCCUS..
ANS-CHPS

195. FALSE REGARDING OPV IS
IT IS KILLED VACCINE
RESIDUAL NEUROPARALYSIS IS A SIDE EFFECT
REQUIRES SUBZERO TEMP. FOR STORAGE
INDUCES MUCOSAL N HUMORAL IMMUNITY
ANS A

196. STRCTURAL INTEGRITY OF ALVEOLI IS MAINTAINED BY
A)SUFACTANT REDUCING SURFACE AREA
B) NEGATIVE INTRA PLEURAL PRESSURE
C)INCREASED COMPLIANCE OF LUNG
D) RESIDUAL AIR IN ALVEOLI
ANS A

197. PROGNOSIS IN DIAPHRAGMATIC HERNIA
A)AGE OF SURGERY
B)PULMONARY HYPERTENSION
C)SIZE OF DEFECT
ANS A

198.WCH OF D FOLL ORGAN IN MICE HAS ANTTINUCLEAR ANTIBODY
1.KIDNEY
2.LIVER
3.BRAIN
4.

199.TRUE ABOUT BRANCHIAL ARCH DERIVATIVES
A) BRANCHIAL SINUS MOST COMMONLY FROM 2ND ARCH
B) BRANCHIAL CYST MORE COMMON THAN BRANCHIAL SINUS
C) SURGICAL EXCISION OF B. SINUS NOT ALWAYS INDICATED
D)
ANS B

200.IDEAL TIME OF SURGERY FOR CRYPTORCHISISM
A)NEONATE
B)1-2 YRS
C)5-8 YRS
D)PUBERTY[/QUOTE]
ANS B

Click Here for All AIIMS MBBS Question Papers

Discussion - If you have any query / feedback comment here.

Advertisements

Leave a Reply