Manipal University Apply Now for MU OET
SRM University Apply Now for SRMJEEE
JEE Main 2018 Exam Date, Eligibility, Exam Pattern. Get All Details Here

Question Papers

Mathematics

1.If 2 < x < 3, then

(a) |x – 3| < |x – 2|
(b) (x – 3) > (x – 2)
(c) (x – 3) (x – 2) < 0
(d) x – 3 / x – 2 > 0

2. If z = √3 + i / z, then z69 is equal to

(a) – i
(b) i
(c) 1
(d) – 1

3. If z is a complex number, then |3z – 1| = 3 |z – 2| represents

(a) y-axis
(b) a circle
(c) x-axis
(d) a line parallel to y axis

4. (z +1) (z + 1) can be expressed as

(a) z z + 1
(b) |z2| + 1
(c) |z + 1|2
(d) |z|2 + 2

5. What is the remainder obtained by dividing kx2 + x – 1 by x + 2k ?

(a) -2k – 1
(b) k – 1
(c) 4k3 + 2k – 1
(d) 4k3 – 2k – 1

6.Let a, b, c be real numbers such that 4a + 2b + c = 0 and ab > 0; then the quadratic equation ax2 + bx + c = 0 has

(a) real roots
(b) non-real roots
(c) purely imaginary roots
(d) only one real roots

7. If x = BITSAT 2014 Practice Paper , then the value of x is

(a) √2 – 1
(b) √2 + 1
(c) 3
(d) none of these

8. Sum of the series 3 / 4 + 5 / 36 + 7 / 144 + …. upto n terms is

(a) 1 – 1 / n2
(b) n(n + 2) / (n + 1)2
(c) n2 + 2n + 2 / (n + 1)2
(d) none of these

9. Next term of the sequence 7 / 3, 35 / 6, 121 / 12, 335 / 24 …… is

(a) 863 / 48
(b) 869 / 48
(c) 865 / 48
(d) none of these

10. (666….6)2 / n digits + (888…8) / n digits is equal to

(a) 4 / 9 (102n – 1)
(b) 4 / 9 (10n – 1)2
(c) 4 / 9 (10n – 1)
(d) none of these

11. If n is an integer between 0 and > 1, then the minimum value of |n |21 – n is

(a) |9 |12
(b) |10 |11
(c) |20
(d) |21

12. If n is an even positive integer, then nCr is maximum when r =

(a) n
(b) 0
(c) n / 2
(d) none of these

13. A parallelogram is cut by two sets of n parallel lines parallel to the sides of the parallelogram. The number of parallelogram thus formed is

(a) nC2 * nC2
(b) n + 1C2 * n + 1C2
(c) nC2 * n + 1C2
(d) none of these

14. If (3 √3 + 5)2n + 1 = p + f, where p is an integer and f is a proper fraction, then f(p + f) is equal to

(a) 5n + 1
(b) 32n + 1
(c) 22n + 1
(d) none of these

15. The integral part of (8 + 3√7)n is

(a) an odd integer
(b) an even integer
(b) zero
(d) nothing can be said

16. A square matrix A = [aij]n * n is called a diagonal matrix if aij = 0 for

(a) i = j
(b) i < j
(c) i > j
(d) i ≠ j

17. The system of equations Ax = B of n equations in n unknowns has a unique solution if

(a) det A ≠ 0
(b) det A ≠ 0, (Adj A) B = 0
(c) det A = 0, (Adj A) B = 0
(d) det A = 0, (Adj A) B ≠ 0

18. If for a matrix A, A2 + 1 = 0, where I is the identity matrix, then A equals

BITSAT 2014 Practice Paper

19. The value of 3 + (cot 76° cot 16°) / (cot 76° + cot 16°) is

(a) cot 46°
(b) tan 46°
(c) tan 44°
(d) none of these

20. If (tan-1 x)2 + (cot-1 x)2 = 5&pie;2 / 8, then x =

(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) none of these

21. If cos x = tan y, cos y = tan z and cos z = tan x, then a value of sin x is equal to

(a) 2 cos 18°
(b) cos 18°
(c) sin 18°
(d) 2 sin 18°

22. If cot (α + β) = 0, then sin (α + 2β) is equal to

(a) sin α
(b) cos α
(c) sin β
(d) – cos β

23. If tan α = 1 / 5, tan β = 1 / 239, then the value of tan (4α – β)

(a) 0
(b) – 1
(c) 0
(d) not defined

24. If {x} and [X] denote respectively that fractional and integral parts of a real number x, then the solution set of the equation is

(a) {0, 5 / 3}
(b) {5 / 3}
(c) {0}
(d) none of these

25. If f(x) = tan x, -π / 2 < 0 < π / 2 and g(x) = √3 – x2, then domain of the function g of is

(a) (-π / 2, π / 2)
(b) (-π / 3, π / 3)
(c) (-π / 3, π / 3)
(d) none of these

26. 3 tan-1 x = tan -1(3x – x3 / 1 – 3x2) holds only if

(a) x ≤ 1
(b) x ≥ 1
(c) x ≤ 1 / 3
(d) none of these

27. Solution set of the equation

tan-1 (x – 1 / x – 2) + tan-1 (x + 1 / x + 2) = π / 4 is

(a) {- 1 /2, 1 / 2}
(b) {- 1 / √2, 1 / √2}
(c) {0}
(d) none of these

28. If y = tan √π2 / 9 – x2, then

(a) -√3 ≤ y ≤ √3
(b) 0 ≤ y ≤ √3
(c) 0 ≤ y ≤ √3
(d) none of these

BITSAT 2014 Practice Paper

(a) 0
(b) 1
(c) does not exist
(d) none of these

BITSAT 2014 Practice Paper

(a) 3√3 / 2
(b) 3√2 / 2
(c) 3 / 2√2
(d) none of these

BITSAT 2014 Practice Paper

BITSAT 2014 Practice Paper

BITSAT 2014 Practice Paper

(a) f'(x)
(b) 1 / 2 f'(x)
(c) 2 f'(x)
(d) none of these

BITSAT 2014 Practice Paper

(a) – 2
(b) 3
(c) 5
(d) none of these

38. If f(a – x) = f(x), then BITSAT 2014 Practice Paper dx is equal to

BITSAT 2014 Practice Paper

39. Area of the parallelogram whose diagonals

BITSAT 2014 Practice Paper

BITSAT 2014 Practice Paper

(a) perpendicular
(b) like parallel
(c) unlike parallel
(d) confident

BITSAT 2014 Practice Paper

(a) perpendicular
(b) like parallel
(c) unlike parallel
(d) confident

42. If â and BITSAT 2014 Practice Paper are unit vector, then â + BITSAT 2014 Practice Paper is equally inclined to

(a) â and â – BITSAT 2014 Practice Paper
(b) BITSAT 2014 Practice Paper and â – BITSAT 2014 Practice Paper
(c) â and BITSAT 2014 Practice Paper
(d) none of these

43. If â and BITSAT 2014 Practice Paper are two unit vector, then the vector(â + BITSAT 2014 Practice Paper) * (â * BITSAT 2014 Practice Paper) is parallel to the vector

(a) â – BITSAT 2014 Practice Paper
(b) â + BITSAT 2014 Practice Paper
(c) 2â – BITSAT 2014 Practice Paper
(d) 2â + BITSAT 2014 Practice Paper

44. The vector BITSAT 2014 Practice Paper and BITSAT 2014 Practice Paper are coplanar for

(a) m = 1 / 2
(b) m = – 1 / 2
(c) m = 2
(d) no value of m

BITSAT 2014 Practice Paper

Physics

46. A 5000 kg rocket is set for vertical firing. The exhaust speed is 800 m/s. To give an initial upward acceleration of 20 m/s2, the amount
of gas ejected per second to supply the needed thrust will be

(a) 137.5 kg/sec
(b) 185.5 kg/sec
(c) 127.5 kg/sec
(d) 187.5 kg/sec

47.A body of mass 10 kg and velocity 10 m/s collides with a stationary body of mass 5 kg. After collision both bodies stick to each other, velocity of the bodies after collision will be

(a) 3 / 10 m/s
(b) 18 / 3 m/s
(c) 9 / 20 m/s
(d) 20 / 3 m/s

48. The earth (mass = 6 x 1024 kg) revolves around the sun with an angular velocity 2 x 10-7 rad/sec in a circular orbit of radius 1.5 x 108 km. The force exerted by sun on earth in newton is

(a) 36 x 1021
(b) 18 x 1025
(c) 29 x 1039
(d) zero

49. A bread gives a boy of mass 40 kg an energy of 21 kJ. If the efficiency is 28%, then the height can be climbed by him using this energy, is

(a) 22.5 m
(b) 15 m
(c) 10 m
(d) 5 m

50. At what height from the earth surface, the acceleration of gravity will be half the value of g at surface? (R = 6400 km)

(a) 6400 km
(b) 4800 km
(c) 8200 km
(d) 1600 km

51. If the gravitational force had varied as r5 /2 instead of r2. The potential energy of a particle at a distance r from the centre of the earth would be proportional to

(a) (r1– r2)3 / 2
(b) r-3 / 2
(C) r– 1
(a) r– 2

52. A satellite of mass m is circulating around the earth with constant angular velocity. If the radius of the orbit is Ro and mass of the earth is M. The angular momentum about the centre of the earth is

(a) M√GM / Ro
(b) m√GM / Ro
(c) M√GMRo
(d) m√GM / Ro

53. A soap bubble has radius r and volume V. If the excess pressure inside the bubble is P then PV is proportional to

(a) r
(b) r2
(c) 3
(c) r4

54. If a body of mass 200 g falls from a height 200 m and its total potential energy is conserved into kinetic energy, at the point of contact of the body with the surface, then decrease in potential energy of the body a the contact is (g = 10 m/s2)

(a) 900 J
(b) 600 J
(c) 400 J
(d) 200 J

55. A particle is projected with 200 m/s at an angle 60°. At the highest point, it explodes into three particles of equal masses. One goes vertical upwards with velocity 100 m/s, second particle goes vertically downwards. Then the velocity of the third particle will be

(a) 200 m/s
(b) 300 m/s
(c) 120 m/s with 60° angle
(d) 200 m/s with 30° angle

56. A cylinder of 500 g and radius 10 cm has moment of inertia is (about its neutral axis)

(a) 3.5 kgm2
(b) 5 x 10– 3 kgm2
(c) 2 x 10– 3 kg m2
(0 2.5 x 10– 3 kg m2

57. If a body starts from rest and travels 120 cm in the 8th second. Then acceleration of the body is

(a) 1.02 m/s2
(b) 0.34 m/s2
(c) 0.18 m/s2
(d) 0.16 m/s2

58.A ball is falling in a lake of depth 200 m creates a decrease 0.1 % in its volume at the bottom. The bulk modulus of the material of the ball will be

(a) 19.6 x 10– 8 N/m2
(b) 19.6 x 1010 N/m2
(c) 19.6 x 10– 10 N/m2
(d) 19.6 x 108 N/m2

59. Waterfalls from a height 500 m. The rise in temperature of water at bottom if whole of the energy remains in water, will be (specific heat of water (c) = 4.2 kJ/kg)

(a) 0.23°C
(b) 1.16°C
(b) 0.96°C
(d) 1.02°C

60. A cylindrical resonance tube, open at both ends, has a fundamental frequency f in air. If half of the length is dipped vertically in water. The fundamental frequency of the air column will be

(a) 3f / 2
(b) 2f
(c) f
(d) f / 2

61. A wave frequency 500 Hz has a velocity of 350 m/s. The distance between two nearest points, if the wave is 60° out of phase, will be approximately

(a) 70 cm
(b) 0.7 m
(c) 12.0 cm
(d) 120.0 cm

62. If the momentum of a particle is double, then its de-Broglie wavelength will become

(a) remain unchanged
(b) four times
(c) two times
(c) half times

63.A wave frequency 100 Hz is sent along a string towards a fixed end. When this wave travels back, after reflection, a node is formed at a distance of 10 cm from the fixed end of the string. The speeds of incident (and reflected) waves are

(a) 48 m/s
(b) 20 m/s
(c) 10 m/s
(d) 15 m/s

64. A source of sound is travelling with a velocity 40 km/hr towards an observer and emits sound of frequency 2000 Hz. If velocity of sound is 1220 km/hr, then the apparent frequency heard by an observer is

(a) 1980 Hz
(b) 1950 Hz
(c) 2086 Hz
(d) 2080 Hz

65. What is the dot product of two vectors of magnitude 3 and 5, if angle between them is 60°?

(a) 5.2
(b) 7.5
(c) 8.4
(d) 8.6

66. Dimensions of torque are

(a) [M2L2T2]
(b) [ML2T-2]
(c) [MLoT-1]
(d) [ML2T-1]

67. A glass rod of 20 cm long is clamped at the middle. It is set into the longitudinal vibration. If the emitted sound frequency is 4000 Hz, then velocity of sound in glass will be

(a) 2800 m/s
(b) 3200 m/s
(c) 1600 m/s
(d) 2000 mis

68.1f the critical angle for total internal reflection from a medium to vacuum is 30°. Then velocity
of light in the medium is

(a) 1.5 x 108 m/s
(b) 2 x 108 m/s
(c) 3 x 108 m/s
(d) 0.75 x 108 m/s

69. The mass of the planet is 1/9 th of the mass of the earth and its radius is half that of the radius of the earth. If a body weighs 450 N on the earth, then what will be its weight on planet ?

(a) 150 N
(b) 200 N
(c) 400 N
(d) 100 N

70. 16 g of oxygen at 37°C is mixed with 14 g of nitrogen at 27°C, the temperature of the mixture will be

(a) 30.5°C
(b) 37°C
(c) 27°C
(d) 32°C

71. When there is not heat change from surrounding in a system, then the process is related with

(a) isobaric
(b) isochoric
(c) isothermal
(d) adiabatic

72. If the ratio of specific heat of a gas at constant pressure to that at constant volume is γ, the change in internal energy of one mole of a gas when the volume changes from V to 2V at constant pressure P is

(a) γPV / r – 1
(b) PV / γ – 1
(c) R / γ – 1
(d) PV

73. The original temperature of a black body is 727°C. The temperature to which that black body must be raised so as to double the total radiant energy, is

(a) 917°C
(b) 119000
(c) 1454°C
(d) 2000 K

74. A particle of mass m and charge q is placed at rest in a uniform electric field E and then released. The kinetic energy attained by the particle after moving a distance y is

(a) q2Ey
(b) q Ey
(c) qE2 y
(d) qEy2

75. Four capacitors each of 25 μF are connected as shown in diagram the DC voltmeter reads 200 volt. The charge on each plate of capacitor will be

BITSAT 2014 Practice Paper

(a) 5 x 10-2C
(b) 2 x 10-2C
(c) 5 x 10-3C
(d) 2 x 10-2C

76. A 10Ω electric heater operates on a 110 V line, then the rate at which it develops heat in watts will be

(a) 1210
(b) 810
(c) 670
(d)1310

77. If the magnetic dipole is rotated through angle θ with respect to the direction of H. Then work done will be

(a) M H (1- cos θ)
(b) M H cos θ
(c) M H (1- sin θ)
(d) M H sin θ

78. If a wire of resistance 20Ω is covered with ice and a voltage of 210 V is applied across the wire then rate of melting of ice will be

(a) 6.56 g/s
(b) 0.85 g/s
(c) 6.56 g/s
(d) none of these

79. Two identical batteries, each of emf 2 volt and internal resistance R = 0.5 Ω by passing a current through it. The maximum power that can be developed across R using these batteries is

BITSAT 2014 Practice Paper

(a) 3.2 W
(b) 8.2 W
(c) 2 W
(d) 4 W

80. The angle of minimum deviation for a thin prism with respect to air and when dipped in water will be (aμg = 3 / 2 aμw = 4 / 3 )

(a) 1 / 3
(b) 1 / 4
(c) 1 / 2
(d) 1 / 8

81. The velocity of an electron in the innermost orbit of an atom is

(a) highest
(b) lowest
(c) mean
(d) zero

82. The diameter of the objective lense of a telescope is 5.0 m and wavelength of light is 6000 Å. The limit of resolution of this telescope is

(a) 0.15 sec
(b) 0.06 sec
(c) 0.03 sec
(d) 3.03 sec

83. Light of wavelength 5000 Å falls on a sensitive plate with photoelectric work function of 1.9 eV. The maximum kinetic energy of the photo – electron emitted will be

(a) 1.16 eV
(b) 2.38 eV
(c) 0.58 eV
(d) 2.98 eV

84. The mass number of He is 4 and that of sulphur is 32. The radius of sulphur nucleus is larger than that of helium by a factor of

(a) 2
(b) 4
(c) √8
(d)8

85. A transistor has an α = 0.95, it has change in emitter current of 100 milliampere, then the change in the collector current is

(a) 95 mA
(b) 99.05 mA
(c) 100.95 mA
(d) 100 mA

Chemistry

86. In graphite the electrons are

(a) present in antibonding orbitals
(b) spread out between the structure
(c) localised on each carbon atom
(d) localised on every third carbon atom

87. The electroplating technique was given by

(a) Brogan
(b) Edison
(c) Thomas Graham
(d) Faraday

88. The type of vitamins we require daily are

(a) water soluble
(b) alcohol soluble
(c) fat soluble
(d) all the above

89. Primary amine reacts with carbon disulphide in presence of excess of mercuric chloride and produce isothiocyanate. This reaction is known as

(a) Hoffmann bromide reaction
(b) Hoffmann mustard oil reaction
(c) Carbylamine reaction
(d) Perkin’s reaction

90. The correct statement regarding hydrogen is

(a) It has same electronegativity as halogens
(b) It is not liberated at anode
(c) It has — 1 and + 1 oxidation number
(d) It has same ionisation potential as alkali metals.

91. Which of the following reacts with chloroform and base to form phenyl isocyanide.

(a) phenol
(b) benzene
(c) nitrobenzene
(d) aniline

92. Aromatic hydrocarbons shows mostly

(a) electrophilic addition reaction
(b) nucleophilic addition reaction
(c) nucleophilic substitution reaction
(d) electrophilic substitution reaction

93. Number of protons, neutrons and electrons in 89X231 is

(a) 89, 71, 89
(b) 89, 231, 89
(c) 89, 89, 242
(d) 89, 142, 89

94. The compound which cannot be formed is

(a) He
(b) He+
(c) He2
(d) He+2

95. The ferroelectric compound is

(a) K4 [Fe (CN)6]
(b) Ba TiO3
(c) Pb2O3
(d) none of these

BITSAT 2014 Practice Paper

The above reaction is an example of

(a) substitution
(b) addition
(c) elimination
(d) rearrangement

97. For the manufacture of NH, by the following reaction

N2 + 3H2 ⇔ 2NH3 + 23kcal

The favourable condition are

(a) low temp., high pressure and catalyst
(b) low temp., low pressure and catalyst
(c) high temp., high pressure and catalyst
(d) high temp., low pressure and catalyst

98. A gas sample has volume of 0.2 litre measured at 1 atm and 0°C. At same pressure and at 273°C, its volume is

(a) 0.2 litre
(b) 0.4 litre
(c) 0.8 litre
(d) 1.6 litre

99. In gas equation PV = n RT the incorrect statement is

(a) P is the pressure of one mole of gas
(b) V is the volume of one mole of gas
(c) n is the number of moles of gas
(d) n is the number of molecules of gas

100. The compound which of the following shows geometrical isomerism is

(a) propene
(b) 1, 1 – dichlorobutene
(c) 1-butene
(d) 2-butene

101.First law of thermodynamics can be represented by the equation

(a) Δ E = Q — W
(b) Δ E = Q + W
(c) W = Q + A Δ
(d) none of these

102.The isomerism present in cyanide and isocyanide is

(a) functional
(b) tautomer
(c) positional
(d) none of these

103. The correct electronic configuration of Fe+2 is

(a) 1s2, 2s2 2p6, 3s2 3p6 3d6, 4s2
(b) 1s2, 2s2 2p6 , 3s2 3p6 3d8
(c) 1s2, 2s2 2p6 , 3s2 3p6 3d6
(d) 1s2, 2s2 2p6 , 3s2 3p6 3d6, 4s2

104. The volume of air needed for complete combustion of 1 kg carbon at STP is

(a) 3333.35 L
(b) 6666.66 L
(c) 9333.35 L
(d) 9999.99 L

105. For the reaction, A + B ⇔ 2C

2 moles of A and 3 moles of B are allowed to react. If the equilibrium constant is 4 at 400°C, then the mole of C at equilibrium is

(a) 1
(b) 2.4
(c) 3.6
(d) 4

106. Heavy water is represented by

(a) H3O
(b) D2O
(c) H2O2
(d) H2O3

BITSAT 2014 Practice Paper
known as

(a) Koibe’s reaction
(b) Friedel craft’s reaction
(c) Wurtz reaction
(cI) Fittig reaction

108. F2O = CF2 is a monomer of the polymer

(a) teflon
(b) polyethylene
(c) bakelite
(d) terylene

109. Chlorine and ethyl alcohol reacts to produce

(a) ethyl chloride
(b) ethyl tetrachloride
(c) chloroform
(d) chloral

110. The element which is used as semiconductor is
(a) Al
(b) Bi
(c) Cr
(d) Si

111. The most stable compound is

(a) LiF
(b) LiCI
(c) LiBr
(d) Lil

112. On adding 0.750 gm of compound in 25 gm of solvent lowered the freezing point of the solvent by 0.502°C. The molecular wt. of the substance is [the molecular depression constant = 50.2°C per 100 gm of solvent]

(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d)400

113. lodoethane reacts with sodium in presence of dry ether to produce

(a) butane
(b) butene
(c) pentene
(d) propyne

114. One mole of an ideal gas at 27°C is expanded isothermally from 1 lit to 10 lit the value of Δ E is [R = 2 Cal. K-1mol-1]

(a) zero
(b) 104
(c) 157
(d)175

115. A compound on treatment with NaOH followed by addition of AgNO3 produce white precipitate at room temperature the precipitate is soluble in NH4OH. The compound is identified as

(a) vinyl chloride
(b) benzyl chloride
(c) chlorobenzene
(d) ethyl bromide

116. Acetaldoxime reacts with P2O5 to produce

(a) ethyl cyanide
(b) propyl cyanide
(c) methyl cyanide
(d) none of these

117. The gas used in the hydrogenation of oils in presence of catalyst nickel is

(a) ozone
(b) ethane
(c) hydrogen
(d) methane.

118. BF3 act as an acid according to the concept of

(a) Bronsted
(b) Arrhenius
(c) Lewis
(d) All of these

119.The compound which does not have a — COOH group is

(a) Picric acid
(b) Aspirin
(c) Ethanic acid
(d) Benzoic acid

120. Total number of electrons in all the p-orbitals of bromine are

(a) 17
(b) 24
(c) 27
(d) 33

121. From the complete decomposition of 20 gm CaCO3 at STP the volume of CO2 obtained is

(a) 2.24 lit
(b) 4.48 lit
(c) 20 lit
(d) 22.4 lit

122. The formula of plaster of Paris is

(a) CaSO4. 1 / 2 H2O
(b) CaSO4. 2 H2O
(c) CaSO4. H2O
(d) CaSO4. 4 H2O

123. If two moles of an ideal gas at 273°C occupy a volume of 44.8 lit., then pressure is

(a) 1 atm
(b) 2 atm
(c) 3 atm
(d) 4 atm

BITSAT 2014 Practice Paper
identified as

(a) succinic acid
(b) malonic acid
(c) glycolic acid
(d) a-hydroxy propionic acid

125. IUPAC name of

BITSAT 2014 Practice Paper

(a) 4 – methyl – 3 hexanol
(b) 4- methyl – 2 -hexanol
(c) 2 – ethyl – 4 – pentanol
(d) 2 – methyl – 4 – hexanol

Intelligence, Logic, Reasoning

Directions (Q. 126 — 128) : Answer the following questions.

126. B is the aunt of C and A is the husband of B. B is the sister of D. How is D related to A?

(a) Aunt
(b) Nephew
(c) Brother-in-law
(d) Uncle

127. A is the daughter of B, C is the sister of A. B is the daughter of D. How is C related to D?

(a) Aunt
(b) Daughter
(c) Grand Mother
(d) Grand daughter

128. Rajeev is the brother of Mohan. Sonia is the sister of Sudhir. Mohan is the son of Sonia. How is Rajeev related to Sudhir ?

(a) Father
(b) Brother
(c) Son
(d) Nephew

Directions (Q. 129 — 130) : Complete the series with the help of given option.

129. 125, 235, 345

(a) 173
(b) 358
(c) 259
(d) 455

130. 138, 161, 185,210

(a) 109
(b) 236
(c) 331
(d) 402

Directions (Q. 131 — 132) : Answer the given questions on the basis of the alphabet.

131. cc _ cc, dd _ d _, cc _ cc, dd _ dd

(a) d, c, d, c, d
(b) d, c, c, d, d
(c) d, c, d, c, c
(d) d,c,d, d, c

132. k _ mnkl_ _ klmn

(a) nml
(b) bin
(c) nlk
(d) Rol

Directions (Q. 133 135) : Solve the following problems.

133. If the value of the m + 1 / m = 4, then what is the value of m2 + [ 1 / m]2 ?

(a) 21
(b) 18
(c) 14
(d) 9

134. How long will it take for a boy to run around a square field of area 25 hectares at 10 km. per hour ?

(a) 3 / 11 hr
(b) 3 / 8 hr
(c) 2 / 10 hr
(d) 2 / 9 hr

135. If 17 / 18 of an article be worth ₹ 850, then what is the value of the article ?

(a) 540
(b) 480
(c) 306
(d) 204

English Language And Comprehension

Directions (Q. 136 139) : Read the passage and answer the following questions.

I was under the canvas with guns. They smelled clearly of oil and grease. I lay and listened to the rain on the canvas and the clicking of the car over the rails. There was a little light come through and I lay and looked at the guns. They had their canvas jackets on. I thought they must have been sent ahead from the third army. The bump on my forehead was swollen, and I stopped the bleeding by lying still and letting it coagulate, then picked away the dried blood except over the cut.

136. The author lay still because

(a) he was injured and bleeding
(b) he was hiding
(c) he hasn’t enough space to sit in
(d) he secretly wanted to know about guns

137. ‘Coagulate’ means

(a) to be dried up
(b) to stop flowing
(c) to collect
(d) become thick and set

138. The vehicle in which the author travelled was

(a) a motor car
(b) a railway carriage
(c) a motor trolley
(d) a military truck

139. In the sentence ‘they had their canvas jackets on the word’ they’ stands for

(a) guns
(b) soldiers
(c) railway carriages
(d) third army.

Directions (Q. 140 — 141) : Choose the antonyms of the given words.

140.  ADDUCE

(a) decay
(b) to allure
(c) withdraw
(d) bring forward

141. REPOSE

(a) in motion
(b) rest
(c) do not care
(d) tranquility

Directions (Q. 142 — 143) : Re-arrange the jumbled parts of the following sentences.

142. The theme

1. from love
2. runs right
3. through the book
4. of the outcast

(a) 3421
(b) 3412
(c) 4123
(d) 1234

143. Such is the

1. really knows
2. true wisdom and humility
3. the less conceited
4. for the more a man

(a) 1432
(b) 1234
(c) 1423
(d) 2413

Directions (Q. 144 — 146) : In the following sentences, choose the most appropriate preposition.

144. The man in the street compelled to reveal corruption.

(a) at
(b) on
(c) about
(d) for

145. She felt sympathetic all the war prisoners.

(a) towards
(b) about
(c) for
(d) with

146. A person who has no aptitude business can never succeed it.

(a) about, by
(b) at, about
(c) for, in
(d) in, with

Directions (Q. 147— 148) : Each of the following words is followed by four likely synonyms. One of them is not the correct synonym. Pick up that,

147. Difficult

(a) calm
(b) inconvenient
(c) tough
(d) hard

148. Sorrow

(a) misery
(b) unhappiness
(c) beautiful
(d) sadness

Directions (Q. 149 150) : Select the words which are related to each other in the same way as the capitalised words are related to each other,

149. BORROWING : RENTAL : : ?

(a) Give Take
(b) Dog : Animal
(c) Leading : Landing
(d) Stealing : Theft

150. CHOP: MINCE : : ?

(a) Fry : Bake
(b) Pass : Fail
(c) Cut : Cake
(d) Speak : Listen

Answer Sheet

Mathematics

1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (a)
11. (b) 12. (c) 13. (b) 14. (c) 15. (a) 16. (d) 17. (a) 18. (b) 19. (b) 20.(a)
21. (d) 22. (a) 23. (c) 24. (a) 25. (b) 26. (c) 27. (b) 28. (b) 29. (b) 30. (b)
31. (c) 32. (c) 33. (c) 34. (a) 35. (b) 36. (b) 37. (c) 38. (a) 39. (d) 40. (b)
41. (d) 42. (c) 43. (a) 44. (d) 45. (c)

Physics

46. (d) 47. (d) 48. (a) 49. (b) 50. (d) 51. (b) 52. (d) 53. (b) 54. (c) 55. (b)
56. (c) 57. (d) 58. (d) 59. (b) 60. (c) 61. (c) 62. (d) 63. (b) 64. (c) 65.(b)
66. (b) 67. (c) 68. (a) 69. (b) 70. (d) 71. (d) 72. (b) 73. (b) 74. (b) 75. (c)
76. (a) 77. (a) 78. (c) 79. (c) 80. (b) 81. (a) 82. (c) 83. (c) 84. (a) 85. (a)

Chemistry

86. (b) 87. (d) 88. (a) 89. (b) 90. (c) 91. (d) 92. (d) 93. (d) 94. (c) 95. (b)
96. (a) 97. (a) 98. (b) 99. (d) 100. (d) 101. (b) 102. (a) 103. (c) 104. (c) 105. (b)
106. (b) 107. (b) 108. (a) 109. (d) 110. (d) 111. (a) 112. (c) 113. (a) 114. (a) 115. (b)
116. (c) 117. (c) 118. (c) 119. (a) 120. (a) 121. (b) 122. (a) 123. (b) 124. (b) 125. (b)

Intelligence, Logic, Reasoning

126. (c) 127. (d) 128. (d) 129. (d) 130. (b) 131. (d) 132. (b) 133. (c) 134. (c) 135. (a)

English Language And Comprehension

136. (a) 137. (d) 138. (b) 139. (a) 140. (c) 141. (c) 142. (d) 143. (d) 144. (a) 145. (a)
146. (c) 147. (a) 148. (c) 149. (d) 150. (a)

BITSAT Home Page BITSAT Preparation

Discussion - If you have any query / feedback comment here.

Advertisements

Leave a Reply